Ανησυχίες για νέα διαρροή στη Φουκουσίμα

Ανησυχίες για νέα διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκαλεί αναφορά αξιωματούχου ότι δεξαμενή καυσίμων βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο βρασμού.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ιαπωνικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι η αιτία του νέφους ατμού που εμφανίζεται πάνω από τον πυρηνικό σταθμό από τη Δευτέρα.

Πρόκειται για μία ακόμη επιπλοκή στις προσπάθειες που καταβάλλονται από περίπου 300 τεχνικούς να διατηρηθούν χαμηλά οι θερμοκρασίες στους αντιδραστήρες προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των ράβδων καυσίμων.

Παράλληλα, η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στους αντιδραστήρες 1,2,3 και 4, στο κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Ιάπωνας υπουργός εμπορίου δήλωσε την Τρίτη, πως είναι δύσκολο να πει κανείς ότι, η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, είναι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Την άποψη αυτή του κυβερνητικού στελέχους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο και έρχεται σε αντίθεση με τις αχτίδες αισιοδοξίας που είχαν ανατείλει νωρίτερα, από τις δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί.

Εν τω μεταξύ οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά μετά την ανίχνευση ασυνήθιστα αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Πάντως, η χώρα ανακοίνωσε ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, που είναι πλέον ερημωμένη.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός δέκα χιλιομέτρων από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα, αλλά και το νερό της βρύσης.

Όσον αφορά στους νεκρούς, ο επίσημος απολογισμός είναι περισσότεροι από 9.000, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν και πάλι, μετά από τριήμερη διακοπή, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά.
Πηγή: skai.gr