Τελεσίγραφο Ομπάμα σε Καντάφι

«Οι όροι του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αν δεν τηρηθούν, η διεθνής κοινότητα θα επιβάλει το ψήφισμα με στρατιωτική δράση», τόνισε στο διάγγελμά του για την κατάσταση στη Λιβύη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Επεσήμανε ότι η δράση θα είναι συλλογική και συντονισμένη με τους ευρωπαίους και άραβες εταίρους, καταλήγοντας χαρακτηριστικά πως «ο στόχος είναι συγκεκριμένος, ο σκοπός είναι δίκαιος και θα δράσουμε ενωμένα».

Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν χιλιάδες νεκροί στη Λιβύη εάν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να συνεχίσει την καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων.

Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους της να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όλες οι επιθέσεις εναντίον όλων των πολιτών πρέπει να σταματήσουν».

Γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ενημερώσει τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να προετοιμάσει τους όρους στρατιωτικής δράσης, τους οποίους θα συζητήσει και η Χίλαρι Κλίντον το Σάββατο στο Παρίσι με τους εταίρους.

Επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει χερσαία επέμβαση και ότι η αλλαγή στην περιοχή δε θα έρθει από τους Αμερικανούς, αλλά είναι δικαίωμα των ανθρώπων του αραβικού κόσμου.

Πρόσθεσε ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση εάν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός που «πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα» και αν αποσύρει τα στρατεύματά του από τα προπύργια των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αναπτύξει επιπλέον αμφίβια σκάφη στη Μεσόγειο.

Τελεσίγραφο στο λίβυο ηγέτη απεύθυναν επίσης Παρίσι, Λονδίνο, Ουάσινγκτον και οι αραβικές χώρες, καλώντας τον να θέσει "άμεσα" τέλος σε "όλες τις επιθέσεις" εναντίον των Λίβυων πολιτών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

"Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διεθνείς διαβουλεύσεις

Το Σάββατο θα διεξαχθεί στο Παρίσι παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει, εκτάκτως, το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ακόμα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και οι ηγέτες ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ύστερα από την απόφαση υπ' αριθμόν 1973 του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, να επιβληθεί αποκλεισμός των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός από τις αεροπορικές επιδρομές από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι.

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κατάπαυση του πυρός με βομβαρδισμούς

Νωρίτερα την Παρασκευή, την άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι, ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ωστόσο το Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγή στην πόλη Μισράτα, μεταδίδει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζαν να βομβαρδίζουν την πόλη, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 25 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Παράλληλα, ισχυρή έκρηξη, την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά, ακούστηκαν την Παρασκευή το βράδυ στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν έχει διευκρινιστεί πού ακριβώς σημειώθηκε η έκρηξη, ούτε σε τι οφείλεται.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι προελαύνουν γρήγορα προς τη Βεγγάζη και το βράδυ της Παρασκευής απείχαν περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη που αποτελεί το προπύργιο των εξεγερμένων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, Χάλεντ Καΐμ, υποστήριξε ότι η παρουσία κυβερνητικών στρατευμάτων γύρω από τη Βεγγάζη δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και στα σχέδια του στρατού δεν περιλαμβάνεται μια επίθεση στην πόλη.

"Όσον αφορά την παρουσία του στρατού στις λιβυκές πόλεις, τη θεωρούμε σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός", είπε ο υφυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. Διέψευσε επίσης ότι μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός έγιναν βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Πάντως, το γενικό επιτελείο των εξεγερμένων, κάλεσε μέσω του ραδιοφώνου τις δυνάμεις του να κατευθυνούν προς το Αλ Μαλγκρούν, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη, προκειμένου "να μπλοκάρουν τις δυνάμεις του Καντάφι".

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε δεκάδες οχήματα που μετέφεραν εκατοντάδες ένοπλους νεαρούς να παίρνουν το δρόμο για το Αλ Μαλγκρούν. Από τη νότια είσοδο της Βεγγάζης πέρασε και ένα φορτηγό που μετέφερε εκτοξευτήρες ρουκετών.




Πηγή: skai.gr