Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο Καντάφι

Την άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι, ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ωστόσο το Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγή στην πόλη Μισράτα, μεταδίδει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 25 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Ο εισαγγελέα τους Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε το Λίβυο ηγέτη ότι θα είναι έγκλημα πολέμου εάν επιτεθεί σε αμάχους στη Βεγγάζη.

Συντονισμός για διεθνή δράση

Στο μεταξύ, επισπεύδει τις προετοιμασίες του το ΝΑΤΟ ενόψει πιθανής επέμβασης στη Λιβύη, ενώ έτοιμες για επέμβαση δηλώνουν οι ΗΠΑ. "Στρατιωτική επέμβαση αν δεν εφαρμοστεί το ψήφισμα", ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, συνεδρίασαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα για τη δράση της συμμαχίας. Τονίζεται ότι για να αναλάβει στρατιωτική δράση το ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία και των 28 χωρών και μέχρι στιγμής Τουρκία, Ρωσία και Γερμανία δηλώνουν ότι διαφωνούν με στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μετά τις συνομιλίες στης Βρυξέλλες των πρεσβευτών του, η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό της ενόψει της πιθανής συμμετοχής της στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ "θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού".

Το Σάββατο θα διεξαχθεί στο Παρίσι παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Παράλληλα, την έναρξη της πρώτης φάσης της συμμετοχής της Βρετανίας στη διεθνή δράση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος το Σάββατο θα παραστεί στη σύνοδο στο Παρίσι για το συντονισμό της διεθνούς δράσης κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Γαλλίας είχε και ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με το γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η επιχείρηση θα αρχίσει σύντομα εντός των επόμενων ωρών, αλλά σε ερώτηση για τον ακριβή χρόνο, δεν απάντησε.

Νορβηγία, Δανία και Κατάρ ανακοίνωσαν ήδη τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις. Η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιμελητειακή υποστήριξη.

Από την πλευρά της η ΕΕ δηλώνει δια της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ότι «εξετάζεται σε βάθος» η ανακοίνωση Καντάφι για κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα πρέπει να αναμένεται η λήψη απόφασης για ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι.

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Πηγή: skai.gr