«Ήρωες» οι εργαζόμενοι στο Φουκουσίμα

Στους «νέους ήρωες» της Ιαπωνίας αναφέρονται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι οποίοι ονομάζονται πλέον στη χώρα τους «οι 50 της Φουκουσίμα». Οι Βρετανοί τούς χαρακτηρίζουν «ομάδα αυτοκτονίας».

Αφορμή για τις αναφορές από τα βρετανικά μέσα στους ανθρώπους που παραμένουν στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα στάθηκε η ανακοίνωση ότι κατάφεραν να φέρουν μέχρι το εργοστάσιο έναν αγωγό, ένα καλώδιο, που έχει συνδεθεί με πηγή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τους αντιδραστήρες.

Θα προσπαθήσουν λοιπόν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος στους αντιδραστήρες ώστε να αποφευχθεί η τήξη των ραδιενεργών ράβδων.

Όπως λέει το BBC, οι Ιάπωνες αναφέρονται στους εργαζόμενους που έχουν παραμείνει στο εργοστάσιο ως «οι 50 της Φουκουσίμα», αν και πιστεύεται ότι αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο βρίσκονται περίπου 100 άτομα. Παρομοιάζονται με ήρωες ταινιών καταστροφής, καθώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση με γενναιότητα και αυταπάρνηση, χωρίς να έχουν διαρρεύσει πολλές πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

Μία γυναίκα περιέγραφε στις ιαπωνικές εφημερίδες πώς ο πατέρας της που ζούσε στην περιοχή και εργαζόταν επί 40 χρόνια για μια ηλεκτρική εταιρεία της ανακοίνωσε ότι πηγαίνει στη Φουκουσίμα για να βοηθήσει τους συναδέλφους του, καθώς το θεώρησε χρέος του να σώσει το εργοστάσιο να και να προστατεύσει τους συμπατριώτες του.

Προχθές η ιαπωνική κυβέρνηση αύξησε το επιτρεπτό όριο έκθεσης σε ραδιενέργεια για να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών στη Φουκουσίμα και αυτό έχει οδηγήσει Ιάπωνες και Βρετανούς να περιγράφουν τους εργαζόμενους εκεί ως «ομάδα αυτοκτονίας». Θεωρείται πάρα πολύ πιθανό ότι σε κάποια χρόνια, οι εργάτες αυτοί θα παρουσιάσουν προβλήματα υγείας λόγω της παρατεταμένης έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο