Ιαπωνία: Σβήστηκε η πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4

Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που υπέστη βαρύτατα πλήγματα από τον ισχυρότατο σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το ολέθριο τσουνάμι που ακολούθησε, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα, το πρωί της Τετάρτης, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Νωρίτερα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου διέταξε τους εναπομείναντες εργάτες (περίπου 50 στον αριθμό) να εγκαταλείψουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι οποίοι επέστρεψαν αργότερα.

Ο Ιάπωνας υπουργός είπε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα Νο.4. Εν τούτοις η υπουργική δήλωση έγινε πριν η ιαπωνική τηλεόραση αναμεταδώσει εικόνες από το κτίριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα Νο.4.

Ένα ελικόπτερο του ιαπωνικού στρατού απογειώθηκε νωρίτερα την Τετάρτη για να ρίξει νερό σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο πλαίσιο των προσπαθειών ψύξης του, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Wikileaks και δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε προειδοποιήσει την Ιαπωνία ήδη από το Δεκέμβριο του 2008 ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβό, το σχετικό έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μια ισχυρή σεισμική δόνηση θα προκαλούσε «σοβαρό πρόβλημα» για τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας. Η αποκάλυψη περιέχεται σε διπλωματικό έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Τόκιο, που αναφέρεται στη συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του G8 στο Τόκιο στα τέλη του 2008.

Πηγή: skai.gr