Από το 2008 προειδοποιούσαν την Ιαπωνία για τα πυρηνικά

Αντιμέτωπη με μία πυρηνική αλλά και με μία ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ιαπωνία μετά το σφοδρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, ενώ σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Wikileaks και δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε προειδοποιήσει την Ιαπωνία το Δεκέμβριο του 2008 ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβό, το σχετικό έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μια ισχυρή σεισμική δόνηση θα προκαλούσε «σοβαρό πρόβλημα» για τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας. Η αποκάλυψη περιέχεται σε διπλωματικό έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Τόκιο, που αναφέρεται στη συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του G8 στο Τόκιο στα τέλη του 2008.

Το έγγραφο επικαλείται αξιωματούχο της διεθνούς υπηρεσίας, που δεν κατονομάζεται, ο οποίος είχε εκφράσει έντονη ανησυχία ότι οι κανονισμοί ασφαλείας στις πυρηνικές μονάδες της Ιαπωνίας δεν είχαν ανανεωθεί επί 35 χρόνια.

Η Τέλεγκραφ σημειώνει ότι αν και η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να ανανεώσει τα πυρηνικά μέτρα ασφαλείας, εγείρονται ερωτηματικά για το αν έπραξε αρκετά. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το κέντρο εκτάκτων επεμβάσεων στη Φουκουσίμα ήταν σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει σεισμούς έως 7 Ρίχτερ.

Τα έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks περιγράφουν επίσης πώς η ιαπωνική κυβέρνηση κατάφερε να ανατρέψει το 2009 παλαιότερη δικαστική απόφαση που ζητούσε το κλείσιμο πυρηνικής μονάδας στη δυτική Ιαπωνία, καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας για σεισμό άνω των 6,5 Ρίχτερ.

Στις ίδιες αποκαλύψεις τονίζεται η ανησυχία για μια νέα γενιά αντιδραστήρων που ανακυκλώνουν πυρηνικά καύσιμα, κάτι που φέρεται να συνιστά αυξημένο κίνδυνο ασφαλείας. 

Εξάλλου, εξέχον μέλος της ιαπωνικής Γερουσίας φέρεται να είχε δηλώσει σε Αμερικανούς διπλωμάτες τον Οκτώβριο του 2008 ότι το Τόκιο αποκρύπτει πυρηνικά ατυχήματα.

Επιστρατεύουν βυτιοφόρο κατά της ραδιενέργειας
Όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι ιαπωνικές αρχές, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο
με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Ειδικό όχημα της δημοτικής αστυνομίας του Τόκιο θα μεταφερθεί το βράδυ στο σταθμό για να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνική, καθώς διακόπηκε το πρωί η προσπάθεια ρίψης νερού με ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων τροφίμων από την Ιαπωνία λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας κι εξέφρασε την ελπίδα να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο έχει ενημερώσει τους έλληνες πολίτες που ζουν εκεί εκεί αν θέλουν να αναχωρήσουν να επικοινωνούν με τις ελληνικές αρχές για να τους διευκολύνουν.

Διαρκής συναγερμός για τους αντιδραστήρες
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας χαρακτηρίζει επιδεινούμενη την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας εμφανίζουν αυξητικές τάσεις ακόμα και σε ακτίνα 70 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι γύρω από το εργοστάσιο τα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ελικόπτερα του στρατού συνεχίζουν τις ρίψεις νερού προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία στον πυρηνικό αντιδραστήρα, ενώ η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο έχει ήδη ενημερώσει τους Έλληνες που ζουν εκεί, να επικοινωνούν με την ελληνικές αρχές σε περίπτωση που επιθυμούν να αναχωρήσουν.

Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ιαπωνία έχουν εκδώσει πολλές χώρες, προτρέποντας τους υπηκόους τους να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία.
Πηγή: skai.gr