Ιαπωνία: Ανησυχία για νέες εκρήξεις

Για πιθανές εκρήξεις και στους άλλους δυο αντιδραστήρες - 5 και 6 - ανησυχούν πλέον οι υπεύθυνοι του πυρηνικού εργοστάσιου της Φουκουσίμα.

Οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες ήταν κλειστοί τη στιγμή του σεισμού, αλλά παραμένουν γεμάτοι με πυρηνικό καύσιμο. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι ιαπωνικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τα πλαίσια από τους αντιδραστήρες 5 και 6 προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση υδρογόνου.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, η συσσώρευση υδρογόνου ήταν που οδήγησε σε εκρήξεις στις μονάδες 1, 2 και 3 του εργοστασίου.

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα έφθασε σε επίπεδο 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Με νεότερο απολογισμό οι αρχές ανεβάζουν τους νεκρούς από το καταστροφικό τσουνάμι και το σεισμό στους 3373, ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατά πολύ καθώς οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε σχεδόν 7 χιλιάδες.

Παράλληλα αναφέρουν πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν μείνει άστεγοι αφενός λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε, αλλά και επειδή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το φόβο της ραδιενέργειας.

Την Τρίτη σημειώθηκε και ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη νομαρχία Σιζουόκα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

ΕΕ: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές μονάδες
Εξάλλου, σε δοκιμασίες αντοχής συμφώνησε να προχωρήσει η ΕΕ όσον αφορά τους 153 πυρηνικούς αντιδραστήρες που φιλοξενούντα σε εργοστάσια στο έδαφός της.

Όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, οι αντιδραστήρες θα δοκιμαστούν κατά πόσο αντέχουν σε σεισμούς, τσουνάμι αλλά και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Έτινγκερ οι δοκιμασίες θα γίνουν προαιρετικά, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να τις καθιστά υποχρεωτικές.

Γερμανία και Ρωσία ανακοίνωσαν ήδη ότι αυξάνουν τα επίπεδα ασφάλειας στους πυρηνικούς σταθμούς που διαθέτουν.
Πηγή: skai.gr