Συναγερμός διαρκείας στη Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο.4, ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο.2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Νωρίτερα, έκρηξη σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα Νο.2. Η έκρηξη κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο αναφορές του υπεύθυνου του εργοστασίου, αμέσως μετά τη νέα έκρηξη, η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα, πράγμα που μαρτυρά πιθανή διαρροή υλικού.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας μειώθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το πρωί της Τρίτης τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα είχαν φθάσει σε όρια επικίνδυνα για την υγεία, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί.
Πηγή: skai.gr