Μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Την κατάσβεση της φωτιάς στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα 4 ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco.

Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι η πίεση στον αντιδραστήρα 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον αντιδραστήρα 4 είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές πως η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, σύμφωνα με την IAEA.

Στο μεταξύ ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας μειώθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Νωρίτερα, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα είχαν φθάσει σε όρια επικίνδυνα για την υγεία.

Ο Εντάνο τόνισε εξάλλου ότι μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1. Στους δύο αυτούς αντιδραστήρες γίνονταν εργασίες συντήρησης και δε λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ψύξης.

Επίσης οι δημοτικές αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ιαπωνική πρωτεύουσα και πλέον πλησιάζουν στα όρια του φυσιολογικού.

«Η φωτιά που προκλήθηκε στον αντιδραστήρα 4 δημιούργησε νέφος ραδιενεργό το οποίο βρίσκεται, ευτυχώς, στη θαλάσσια περιοχή, ανατολικά του σταθμού» είπε στο ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος.

Πρόσθεσε ότι το νέφος είναι πολύ χαμηλό αυτή τη στιγμή και εκτιμάται ότι μέχρι της 18 του μήνα θα μείνει εκεί και δεν πρόκειται να πάει κάπου αλλού.

Ανείπωτη καταστροφή

Στο μεταξύ, σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων έχει φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 6.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι. Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.

Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν.

Στο μεταξύ, ζωντανή στα συντρίμμια του σπιτιού της, τέσσερις μέρες μετά το σεισμό στην Ιαπωνία, βρέθηκε γυναίκα 70 ετών.

Τέλος, ο Ναότο Καν, έστειλε γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας.
Πηγή: skai.gr