ΕΕΑΕ: Η κατάσταση ελέγχεται από τις ιαπωνικές αρχές

Δε διαφαίνεται κάποια σημαντική αλλαγή των πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας και η κατάσταση εκτιμάται ότι ελέγχεται από τις ιαπωνικές αρχές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία, όπως επισημαίνει, εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης.

Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση, μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (http://www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), την ιαπωνική αρμόδια Αρχή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ντα-ίτσι οι προσπάθειες ψύξης και αποκατάστασης του συστήματος παροχής ενέργειας συνεχίζονται. Πραγματοποιήθηκε εξαέρωση στη μονάδα 3, η οποία οδήγησε σε απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών και στη συνέχεια έγινε έκρηξη υδρογόνου στην ίδια μονάδα. Δεν παρατηρήθηκε πάντως, λόγω της έκρηξης, αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ντα-ίνι οι προσπάθειες ψύξης και αποκατάστασης του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζονται και, σύμφωνα με την τελευταία σχετική επίσημη ενημέρωση από τον ΔΟΑΕ (βράδυ 13 Μαρτίου), τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή ήσαν φυσιολογικά.

Στον πυρηνικό σταθμό Οναγκάβα τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που παρατηρήθηκαν στις 13 Μαρτίου, αποδίδονται στην διασπορά της ραδιενέργειας από το σταθμό Φουκουσίμα Ντα-ίτσι. Παπακαλού

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Κουσιάδας συναντήθηκε με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ και να μην επηρεάζονται από φήμες. 

Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και τοπικού χαρακτήρα, είπε η κ. Διαμαντοπούλου.
Πηγή: skai.gr