Ίαν Χορ-Λέισι: Ακίνδυνη η πρώτη έκρηξη στη Φουκουσίμα

Απόλυτα καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, τουλάχιστον λόγω της έκρηξης που έχει ήδη σημειωθεί, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Πυρηνικού Συνδέσμου, Ίαν Χορ-Λέισι.

Μιλώντας από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται η έδρα του οργανισμού που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες πυρηνικής τεχνολογίας και ενέργειας, ο κ. Χορ-Λέισι τόνισε ότι η λειτουργία ψύξης του πυρήνα του αντιδραστήρα 1 έχει αποκατασταθεί επαρκώς. Σημείωσε ότι η κρίσιμη στιγμή ήταν την Παρασκευή, κατά το διάστημα που οι εφεδρικές γεννήτριες αντικατάστασης της παροχής ρεύματος που επιστρατεύτηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό τέθηκαν επίσης εκτός λειτουργίας λόγω του τσουνάμι.

Ο κ. Χορ-Λέισι εκτίμησε ότι ο πυρήνας του αντιδραστήρα για ένα μικρό διάστημα, μέχρι να βρεθούν νέες γεννήτριες, ίσως να αποκαλύφθηκε από το νερό που τον ψύχει. Σε αυτό το πρόβλημα απέδωσε και την έκλυση υδρογόνου, που κατά την άποψή του προκάλεσε την έκρηξη στη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα. Τόνισε πάντως ότι η έκρηξη έγινε εκτός περιβλήματος του αντιδραστήρα και δεν συνιστά κίνδυνο για την ασφάλειά του ή για την έκλυση ραδιενέργειας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ίαν Χορ-Λέισι στον ανταποκριτή του ΣΚΑϊ στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβό:

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή:

Βασικά συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να ψύξουν τον πυρήνα (του αντιδραστήρα). Αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή η πρόκληση, από τη στιγμή που έκλεισαν οι αντιδραστήρες. Κανονικά υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτες αντιδράσεις, όπως η λειτουργία γεννητριών για την αποκατάσταση της παροχής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι γεννήτριες έσβησαν μετά από περίπου μια ώρα, προφανώς λόγω τσουνάμι και αυτό σημαίνει ότι είχαμε μία αρκετά κρίσιμη κατάσταση, στην οποία έπρεπε να διατηρηθεί για κάποιες ώρες με κάποιον τρόπο η λειτουργία ψύξης. Κατάφεραν να το πετύχουν αυτό, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό, μέχρι που τελικά έφεραν φορητές γεννήτριες αργότερα μέσα στην ημέρα ή τη νύχτα. Αυτή είναι η βασική ιστορία, δηλαδή η πρόκληση διατήρησης της ψύξης του αντιδραστήρα και κάλυψης του καυσίμου με νερό και η λειτουργία των γεννητριών για το σκοπό αυτό.

Πού οφείλεται η έκρηξη που είδαμε και πόσο επικίνδυνη ήταν:

Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά είναι αρκετά προφανές ότι πρόκειται για έκρηξη υδρογόνου, μέσα στο κτίριο που περικλείει τον πυρήνα του αντιδραστήρα και το περίβλημά του. Αυτό τίναξε στον αέρα το κτίριο ή τουλάχιστον την οροφή και τους τοίχους γιατί μπορούμε να δούμε ότι ο σκελετός βρίσκεται στη θέση του. Μπορεί να ήταν δραματική η έκρηξη, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την ασφάλεια ή την έκλυση ραδιενέργειας. Για την ακρίβεια δεν έχει καμία συνέπεια ως προς την έκλυση ραδιενέργειας.

Γιατί δημιουργήθηκε πρόβλημα μόνο στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα:

Λόγω της δυσκολίας διατήρησης της ψύξης του πυρήνα του αντιδραστήρα, ο οποίος νομίζω ότι σε κάποια φάση ίσως και να μην καλυπτόταν από νερό, δημιουργείται υδρογόνο. Αυτό είναι συνηθισμένο, αλλά το φαινόμενο είναι πιο έντονο όταν τα πυρηνικά καύσιμα στον αντιδραστήρα θερμαίνονται υπερβολικά, με αποτέλεσμα το νερό να εξατμίζεται σε υδρογόνο και οξυγόνο. Φαίνεται λοιπόν ότι στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ιδιαίτερα αυξημένη συγκέντρωση υδρογόνου και αυτό προκάλεσε το πρόβλημα. Γι’ αυτό προφανώς επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της ροής του ψυκτικού νερού. Η συγκέντρωση υδρογόνου ίσως τους έπιασε εξαπίνης.

Αν έχει αποφευχθεί μία ενδεχόμενη μεγάλη καταστροφή:

Ω, ναι. Προφανώς. Στη χειρότερη περίπτωση ίσως υπάρχει βλάβη στα καύσιμα, αλλά έχουμε πλέον συνεχή ψύξη, το επίπεδο θερμότητας από τον πυρήνα του αντιδραστήρα είναι πια πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το αρχικό στάδιο. Η κρίσιμη περίοδος ήταν στην ουσία την Παρασκευή, όταν έσβησαν οι γεννήτριες ρεύματος.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο