Ανατροπές με αντιδράσεις στο συνταξιοδοτικό στη Βρετανία

Του ανταποκρίτη του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβού

Σημαντικές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Βρετανίας προτείνει η έκθεση που συνέταξε κατόπιν ανάθεσης από την κυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών ο πρώην υπουργός Εργασίας των Εργατικών, λόρδος Χάτον.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περίπου 6 εκατομμύρια των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να εργάζονται έως και έξι χρόνια περισσότερο, λαμβάνοντας στο τέλος της σταδιοδρομίας τους συντάξεις που θα συνδέονται όχι με τον τελικό μισθό, αλλά με το μέσο όρο των απολαβών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Προτείνεται η ηλικία από την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν να αυξηθεί σταδιακά την επόμενη δεκαετία από 60 στα 65 έτη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει αποδεκτή προηγούμενη σύσταση του λόρδου Χάτον για μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα για τους ένστολους, μέλη των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος, προτείνεται η συνταξιοδότησή τους στα 60 αντί για τα 55 έτη που ισχύει σήμερα.

Σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκθεση Χάτον, θα είναι να μειωθεί το κόστος των κρατικών συντάξεων προς τους δημοσίους υπαλλήλους που πρόπερσι ανήλθε στα 32 δισεκατομμύρια λίρες ή τα 2/3 του συνόλου των κρατικών συντάξεων.

Τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων αντέδρασαν άμεσα στη δημοσιοποίηση της έκθεσης Χάτον. Προειδοποίησαν ότι από τη στιγμή που το θέμα των συντάξεων είναι κοινό για όλες τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων νομιμοποιείται πλέον η οργάνωση καθολικών απεργιών στο δημόσιο.
Πηγή: skai.gr