Πώς σκέπτονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Ο λαός της Αιγύπτου μίλησε, και μίλησε δυνατά και καθαρά, υποστηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ο Εσάμ Ελ Εριάμ, μέλος του Καθοδηγητικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων ειρηνικών διαδηλώσεων, οι Αιγύπτιοι ζήτησαν απελευθέρωση και δημοκρατία. Σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, o Εσάμ Ελ Εριάμ επισημαίνει ότι ομάδες “γενναίων και ειλικρινών” Αιγυπτίων, άδραξαν μια ιστορική ευκαιρία, και ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεσμεύεται να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, για μεταρρυθμίσεις και πρόοδο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι μετά από οκτώ δεκαετίες ειρηνικού ακτιβισμού, προωθεί μια ατζέντα σταδιακών μεταρρυθμίσεων. “Οι ιδρυτικές μας αρχές που έχουν διατυπωθεί με καθαρότητα το 1928, έτος ίδρυσης του κινήματος μας, τονίζουν ξεκάθαρα την εναντίωση μας σε κάθε είδους βία, τα τελευταία τριάντα χρόνια, εξαναγκάσαμε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ενσωμάτωσης των δυσαρεστημένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι”, γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Εσάμ Ελ Εριάμ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπάθησε επανειλημμένα να ενταχθεί στο πολιτικό σύστημα, αλλά οι προσπάθειες της απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ένα απαγορευμένο οργανισμό, όπως και πραγματικά είναι από το 1954. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν ότι το Διοικητικό Δικαστήριο της Αιγύπτου απεφάνθη το 1992 ότι δεν υπάρχει νομική βάση που θα τεκμηριώσει νομικά την διάλυση της οργάνωσης. Ο Εσάμ Ελ Εριάμ υποστηρίζει ότι λίγο πριν ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν δεχτεί πολιτική πρόσκληση να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση. Μαζί με άλλους εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης η Αδελφότητα συμμετείχε σε διερευνητικές συνομιλίες με στελέχη του καθεστώτος, όπου και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε ζητήματα διαφθοράς και προσωπικής ακεραιότητας κάποιων πολιτικών. “Οι στόχοι μας συμπίπτουν με τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες του λαού της Αιγύπτου”, λέει χαρακτηριστικά στους New York Times ο Εσάμ Ελ Εριάμ.

Στόχος της, υποστηρίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, είναι να επιτύχει μεταρρυθμίσεις και δικαιώματα για όλους, όχι μόνον για τους Μουσουλμάνους, αλλά για όλους τους Αιγυπτίους. Η οργάνωση λέει ότι δεν επιθυμεί ένα κυρίαρχο πολιτικό ρόλο κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, και ότι δεν πρόκειται να προτείνει κάποιον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές. “Είμαστε υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου, αλλά υποστηρίζουμε τα αιτήματα του κοινού, που πρέπει με κάποιο τρόπο να ικανοποιηθούν, η χώρα χρειάζεται μια εγγυημένη αλλαγή. Το έθνος μας βαδίζει προς την ελευθερία, όμως διαφωνούμε με την άποψη ότι η μόνη επιλογή για την Αίγυπτο είναι ένα καθαρά κοσμικό πολιτικό καθεστώς, μια φιλελεύθερη δημοκρατία δυτικού τύπου, ή μια αυταρχική θεοκρατία. Η φιλελεύθερη δημοκρατία αμερικανικού ή ευρωπαϊκού τύπου, και η απόρριψη του ρόλου της θρησκείας στη δημόσια ζωή, δεν είναι το μοναδικό μοντέλο μιας ουσιαστικής δημοκρατίας”, υποστηρίζει στο άρθρο του, ο Εσάμ Ελ Εριάμ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εκτιμά ότι η θρησκεία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία της Αιγύπτου και ότι αποτελεί ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Το όραμα της είναι “η ίδρυση ενός δημοκρατικού κράτους που θα στηρίζεται στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, που αποτελούν κεντρικές αξίες για το Ισλάμ. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι το εισαγόμενο που πρέπει να συμβιβαστεί με τις παραδόσεις της Αιγύπτου, η Δημοκρατία είναι ένα σύνολο αρχών και αξιών που συνάδουν με τις αρχές του Ισλάμ. H τυραννία μιας αυταρχικής εξουσίας, πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της, στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το νέο καθεστώς πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις για βαθιές αλλαγές και να παραχωρήσει σε όλους εκτεταμένες ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα”.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν το σύνολο των αιτημάτων των Αιγυπτίων και ζητούν άμεσες αλλά σταδιακές αλλαγές. “H αλλαγή δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα, αλλά το αίτημα για αλλαγές οδηγεί την Αίγυπτο στο μονοπάτι της προόδου και της δικαιοσύνης”, υποστηρίζει στο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, το μέλος του Καθοδηγητικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Εσάμ Ελ Εριάμ.
Πηγή: Δημήτρης Ε. Θωμάς