Πίεση γερμανικής αντιπολίτευσης στο Σρέντερ για Τουρκία

Στην επιστολή τον καλούν να σταματήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Ανγκέλα Μέρκελ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ο ο Έντμουντ Στόιμπερ, ηγέτης του αδελφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας, απηύθυναν επιστολή προς τον Σρέντερ το Σάββατο στην οποία επιχειρηματολογούν υπέρ του να προσφερθεί στην Τουρκία «μία προνομιακή εταιρική σχέση» με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης.
Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σονταγκτσάιτουνγκ παραθέτει αποσπάσματα από την επιστολή προς τον Σρέντερ, σθεναρό υποστηρικτή της Τουρκίας, η οποία όπως αναφέρουν οι Μέρκελ και Στόιμπερ εγράφη υπό το κράτος «μεγάλης ανησυχίας». «Σας καλούμε να επέμβετε στις διαδικασίες που είναι υπό εξέλιξη... υπέρ της ιδέας μιας `προνομιακής εταιρικής σχέσης` και εναντίον οποιοασδήποτε μορφής αυτόματης ένταξης», αναφέρει η επιστολή. Ανέφεραν πως η ένταξη της Τουρκίας θα «υπερέβαινε» τα όρια της ΕΕ.
Η εφημερίδα ανέφερε πως οι δύο ηγέτες επιθυμούν η επιστολή να θεωρηθεί σαν σημάδι ενότητας πριν από το συνέδριο του CDU την επόμενη εβδομάδα, κατά το οποίο θα επιδιωχθεί να καταδειχθεί πως οι διαφορές του παρελθόντος με το αδελφό κόμμα για άλλα θέματα πολιτικής και ηγεσίας έχουν επιλυθεί.
Ο Σρέντερ, από τους σθεναρότερους υποστηρικτές της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, έχει απορρίψει την πρόταση για μια «προνομιακή εταιρική σχέση» και ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα πως δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση του. «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει την πολιτική της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπέλα Αντα.
Πηγή: skai.gr