'Εκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

Εκτραχύνεται η κατάσταση στην Αίγυπτο, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει έντονη ανησυχία.

Με εντολή του προέδρου Μουμπάρακ, επιβλήθηκε στη χώρα απαγόρευση κυκλοφορίας ως το Σάββατο το πρωί, ενώ οχήματα του στρατού εμφανίσθηκαν στους δρόμους του Καΐρου καθώς οι διαδηλώσεις, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας, εντείνονται παρά τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Ο Νομπελίστας και υπερασπιστής των μεταρρυθμίσεων Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εντωμεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιοποίησης Fitch υποβάθμισε την αιγυπτιακή οικονομία

Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Αιγύπτου  επεκτείνονταν από νωρίς την Παρασκευή το απόγευμα μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης.

Ειδικότερα, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες του Καΐρου φωνάζοντας «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς», ενώ είναι φανερό πως η αστυνομία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση και προσπαθεί να διαλύσει τα πλήθη με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού.

Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της δυτικής όχθης της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συμετέχουν σήμερα σε διαδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια, η Μανσούρα, η Σουέζ και η Ασουάν, ζητώντας την αποπομπή από την εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο Κάιρο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε συνοικία κοντά σε προεδρική κατοικία.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν το πρωί στο Κάιρο στη διάρκεια διαδήλωσης.

Σύμφωνα με τον Βαλερό, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί ζήτησε από τη γαλλική πρεσβεία στο Κάιρο να έλθει σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές και εάν η πληροφορία για τη σύλληψη των Γάλλων δημοσιογράφων ευσταθεί, να ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι συλληφθέντες εργάζονται για τις εφημερίδες Figaro και Journal de Dimanche, για το φωτογραφικό πρακτορείο Sipa και για το περιοδικό Paris-Match.

Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.

Διακόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Κάιρο
Στο μεταξύ, διακόπηκε την Παρασκευή στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ιντερνετ, δήλωσαν χρήστες και ξενοδοχεία.

«Η πρόσβαση στο Ιντερνετ έχει διακοπεί σήμερα στην Αίγυπτο», ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από άλλα ξενοδοχεία.

Πολλοί χρήστες σε όλη τη χώρα δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ
Πηγή: skai.gr