Αίγυπτος επίθεση: Ο δράστης ίσως δεν σκόπευε να αυτοκτονήσει

Τα στοιχεία της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε 23 ανθρώπους την Πρωτοχρονιά έξω από κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, δείχνουν ότι τα εκρηκτικά του βομβιστή ίσως εξερράγησαν πρόωρα και ότι ο ίδιος δεν είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, αναφέρει δημοσίευμα της Αλ-Αχράμ, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από καμικάζι, ο οποίος εμπνεύσθηκε από τις πρακτικές της Αλ Κάιντα.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν την Τετάρτη ότι τα υπολείμματα της βόμβας έχουν ομοιότητες με εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις το 2009. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό ενισχύει τις ενδείξεις ότι αυξάνεται η παρουσία ενόπλων, εμπνευσμένων από την Αλ Κάιντα, στο αιγυπτιακό έδαφος, τη στιγμή που οι αρχές σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες οργανώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της εγκληματολογικής υπηρεσίας, 45 τμήματα ανθρώπινου σώματος που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης θα διευκολύνουν το υπουργείο Εσωτερικών να χρησιμοποιήσει στοιχεία που διαθέτει για να αναγνωρίσει το βομβιστή, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν 23 με 25 ετών.

Καλώδια, αλλά και άλλο υλικό που συνέλεξε η εγκληματολογική υπηρεσία δείχνουν ότι ο βομβιστής χρησιμοποίησε μια τσάντα που έμοιαζε με σχολική ή με ταξιδιωτικό σακίδιο που περιείχε 20 με 25 κιλά ισχυρών εκρηκτικών υλών, συμπεριλαμβανομένης μιας χημικής ουσίας με ράβδους ΤΝΤ.

Σύμφωνα με την αλ-Αχράμ η έρευνα έδειξε ότι οι επιπτώσεις που είχε στο σώμα του δράστη η έκρηξη δείχνει ότι τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν κατά λάθος, ή πριν από την προγραμματισμένη ώρα, γιατί τμήματα του σώματός του δράστη διασκορπίστηκαν πολλά μέτρα μακριά.
Πηγή: skai.gr