Κλείσιμο

Αίγυπτος: Δρακόντεια μέτρα στις κοπτικές εκκλησίες

Εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 21 ατόμων, Χριστιανοί κόπτες ετοιμάζονται για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν διαταχθεί να φυλάσσουν τις κοπτικές εκκλησίες όπου απόψε και αύριο αναμένεται να συρρεύσουν οι πιστοί, ενώ θωρακισμένα οχήματα βρίσκονται σε πολλά σημεία.

Αιγύπτιοι ακτιβιστές καλούν τους Μουσουλμάνους να κάνουν ανθρώπινες ασπίδες έξω από τις κοπτικές εκκλησίες, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ωστόσο κάποιοι ιστότοποι φανατικών Ισλαμιστών καλούν σε νέες επιθέσεις και δίνουν διευθύνσεις εκκλησιών στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.

«Πάνω απ' όλους, οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουμε την υποχρέωση να διακηρύξουμε απερίφραστα και ασυμβίβαστα την πίστη, την αγάπη και την ειρήνη, ως το πλέον αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι σε κάθε προσπάθεια να εμπλακεί το όνομα του Θεού σε ενέργειες υποκινούμενες από τα πλέον σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα», υποστηρίζει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'.

Δηλώνει συγκλονισμένος, όπως και όλος ο λαός της Αλεξάνδρειας, από το τρομοκρατικό χτύπημα σε Ναό των Κοπτών και τονίζει ότι οι Αλεξανδρινοί είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να διαρραγεί στην πόλη τους η αρμονική συμβίωση των δύο μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών και να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού.
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου