Ανακρίσεις για την επίθεση στην Αλεξάνδρεια

Επτά άτομα κρατούν οι αιγυπτιακές αρχές για ανάκριση σχετικά με τη βομβιστική επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς σε κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας.

Άλλα 10 άτομα που κρατούνταν, αφέθησαν ελεύθερα.

Η επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι ήταν επίθεση αυτοκτονίας, προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό 97, τα οποία βρίσκονταν έξω από την εκκλησία ενώ τελείτο νυκτερινή λειτουργία.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «ξένα στοιχεία» ήταν πίσω από την έκρηξη, την οποία απέδωσαν σε βομβιστή αυτοκτονίας.

Μία ιρακινή οργάνωση, που έχει δεσμούς με την αλ-Κάιντα είχε απειλήσει το Νοέμβριο να επιτεθεί στην αιγυπτιακή κοπτική εκκλησία. Και δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση, μία οργάνωση σε ισλαμικό ιστότοπο προέτρεπε τους μουσουλμάνους να επιτεθούν σε χριστιανικές εκκλησίες την περίοδο των Χριστουγέννων, που οι παλαιοημερολογίτες Κόπτες εορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, η κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, περιλαμβανόταν σε ένα κατάλογο χώρων λατρείας των Κοπτών οι οποίοι είχαν οριστεί στις αρχές Δεκεμβρίου ως στόχοι από ιστότοπο της Αλ-Κάιντα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μια πενηνταριά κοπτικές εκκλησίες στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια --όπου η επίθεση είχε αποτέλεσμα 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες-- και σε άλλες περιφέρειες της Αιγύπτου, καθώς και κοπτικές εκκλησίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Σε άλλο ισλαμικό ιστότοπο αναρτήθηκε μια δήλωση μετά την έκρηξη που ανέφερε ότι «αυτή ήταν η πρώτη στάλα μιας δυνατής βροχής, απελευθερώστε τους κρατούμενους μας και ξαναγυρίστε στο Ισλάμ», χωρίς να υπογράφεται από κάποια οργάνωση.

Ισλαμικές ομάδες κατηγόρησαν την χριστιανική Εκκλησία ότι προσπαθεί να πειθαναγκάσει χριστιανές γυναίκες που ήθελαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, να μην το κάνουν.

Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% των σχεδόν 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου και συχνά προκαλούνται εντάσεις με τους μουσουλμάνους σε ζητήματα ανέγερσης εκκλησιών και σχέσεων ανάμεσα στις δύο θρησκείες. Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, είναι ευκολότερη η ανέγερση ενός τεμένους από μιας εκκλησίας. Αυτό αποτελεί μια αιτία διαμαρτυρίας και υπάρχουν και άλλες παρόμοιες από τους χριστιανούς. Οι αναλυτές λένε ότι η επίθεση ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από τις συνήθεις εντάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να οξυνθεί η ένταση.
Πηγή: skai.gr