Διαγραφή δύο μελών του ΔΗΣΥ για «αντικομματικές ενέργειες»

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε απόψε τη διαγραφή δύο βουλευτών για αντικομματικές ενέργειες και «απάλλαξε» άλλους δύο βουλευτές, που επίσης είχαν κατηγορηθεί για παρόμοιες ενέργειες.
Οι δύο που αποπέμπονται είναι οι Πρόδρομος Προδρόμου και Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Στο κόμμα παραμένουν οι Δημήτρης Συλλούρης και Σωτήρης Σαμψών.
Η απόφαση λήφθηκε σε τρίωρη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ύστερα από συζήτηση γεγονότων που παρέθεσε ο Πρόεδρος του συμβουλίου Δεοντολογίας του κόμματος Μανώλης Χριστοφίδης.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι ο κ. Χριστοφίδης παρέθεσε μακρύ κατάλογο ενεργειών και δηλώσεων των δύο διαγραφέντων, εξ αιτίας των οποίων το Πολιτικό Γραφείο έκρινε ότι οι δύο έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος.
Κατά τη ψηφοφορία, 28 μέλη τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής του Πρόδρομου Προδρόμου και 5 τήρησαν αποχή, ενώ για τη διαγραφή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου 20 ψήφισαν υπέρ, δύο εναντίον και 10 τήρησαν αποχή.
Το Πολιτικό Γραφείο διαχώρισε τη θέση των άλλων δύο βουλευτών. Για το Δημήτρη Συλλούρη, που είχε απευθύνει το απόγευμα δύο επιστολές ζητώντας να τεκμηριωθούν οι κατηγορίες για αντικομματικές ενέργειες, το Πολιτικό Γραφείο έκρινε ότι δεν τεκμηριώθηκαν οι κατηγορίες.
Όπως δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος, το Πολιτικό Γραφείο κατέληξε στην απόφαση ότι μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Συλλούρης, που είχε υποστηρίξει το όχι, δεν προέβη σε καμιά δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί διασπαστική.
Ο Σωτήρης Σαμψών, ο μόνος από τους τέσσερις που παρέστη στη συνεδρία, ανέγνωσε κείμενο με το οποίο διαχώριζε τη θέση του από αντικομματικές ενέργειες και από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Μάχη» (την οποία είχε εκδώσει από το 1960 ο πατέρας του Νίκος Σαμψών) που στρέφονταν εναντίον της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Ο κ. Σαμψών υποστήριξε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την εφημερίδα.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου, για τον οποίο η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη, είχε εξαγγείλει τη δημιουργία κίνησης για να κατέλθει με δικό της συνδυασμό στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ο κ. Μητσοπουλος δήλωσε ότι το Πολιτικό Γραφείο έκρινε ότι ήταν υπεύθυνος για ενέργειες και δηλώσεις που συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος διάσπασης στο κόμμα. Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η επιστολή του τέως Προέδρου Γιαννάκη Μάτση με την οποία ζητούσε να μη ληφθούν «βεβιασμένες» αποφάσεις διανεμήθηκε στα μέλη του Π.Γ. αλλά δε συζητήθηκε.
Είπε επίσης ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των βουλευτικών εδρών που κατέχουν οι δύο διαγραφέντες. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο με την απόφαση αποσοβείται η διάσπαση του ΔΗΣΥ, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «τα κόμματα λειτουργούν με βάση αρχές και καταστατικά, τα οποία προβλέπει και λήψη πειθαρχικών μέτρων», λέγοντας ότι όταν κάποιες κινήσεις στελεχών οδηγούν σε αδιέξοδα, πρέπει να υπάρξει κάθαρση.
Είπε επίσης ότι μετά την απόφαση ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και τόλμη για να ανταποκριθεί στην αποστολή του.
>Αντίδραση των δύο βουλευτών
Ο Πρόδρομος Προδρόμου αντέδρασε στην απόφαση με σφοδρή επίθεση εναντίον της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι «η ηγεσία που καταδικάστηκε στην κάλπη³ κατά το δημοψήφισμα κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση για τον ίδιο, που όπως είπε, απηχεί τις απόψεις της βάσης του κόμματος. Επίσης διερωτήθηκε, εφ` όσον έγινε επίκληση του καταστατικού, τι προβλέπει το καταστατικό για την ηγεσία που καταδικάστηκε από τη βάση του κόμματος.
Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση λήφθηκε «για να βγει η ηγεσία από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει» λόγω της απόφασής της για το σχέδιο Ανάν.
Επίσης είπε ότι θα παραμείνει βουλευτής με την ιδιότητα του συναγερμικού, αφού έχει εκλεγεί με 25.000 σταυρούς του συναγερμικού κόσμου.
Μίλησε επίσης για «θλιβερές και απαξιωτικές εικόνες» που δίδει προς τα έξω το κόμμα και για «κατάντια» του ΔΗΣΥ. Σε ανάλογες δηλώσεις, αλλά σε πιο ήπιο ύφος και χωρίς χαρακτηρισμούς προέβη και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
Πηγή: skai.gr