Απογοήτευση Στρο για το «ΟΧΙ» στο σχέδιο Αναν

Σε δήλωσή του, ο κ. Στρο εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το ξεκάθαρο αποτέλεσμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σημειώνοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε οι Τουρκοκύπριοι να βγουν από τη διεθνή απομόνωση, να σμίξουν με τους Ελληνοκύπριους σε ένα επανενωμένο νησί και να κινηθούν μαζί προς της ΕΕ.
Ο κ. Στρο αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, όπου το 75,8% των Ελληνοκυπρίων ψήφισε εναντίον του σχεδίου Ανάν και το 64,9% των Τουκοκυπρίων ψήφισε υπέρ του σχεδίου, εκράζοντας «λύπη για την απόφαση των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων να απορρίψουν τη λύση, παρά τις προοπτικές που προσέφερε για επανένωση του νησιού, προσφέροντας την από μακρού αναμενόμενη ανακούφιση για τους πρόσφυγες του 1974 και σταδιακά να αρθεί το βάρος της στρατικοποίησης με όλα μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ασφάλειας που προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ».
«Θα σεβαστούμε την επιλογή των Ελληνοκυπρίων που εκφράστηκε σήμερα. Αλλά ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να αναλογίζονται αν αυτή η επιλογή ήταν η ορθή», είπε ο κ. Στρο.
«Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που η τουρκοκυπριακή κοινότητα ψήφισε τόσο καθαρά για λύση. Το αποτέλεσμα δείχνει τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τα τελευταία χρόνια». «Κατανοώ», συνέχισε, «την επιθυμία τους να τερματιστεί η διεθνής απομόνωσή τους, να σμίξουν με τους Ελληνοκυπρίους σε ένα επανενωμένο νησί και μαζί με τους Ελληνοκυπρίους να προχωρήσουν προς την ΕΕ η οποία είναι η καλύτερη εγγύηση για τη συλλογική τους ασφάλεια και ευημερία». «Θέλω», είπε ο κ. Στρο, «να τους δηλώσω ότι αυτό παραμένει στόχος μας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την τελική πραγματοποίησή του».
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ είπε ακόμα «θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους Κυπρίους ότι αν σε οποιοδήποτε στάδιο οι δύο κοινότητες αποφασίσουν να υποστηρίξουν μια συνολική λύση που θα επανενώσει το νησί στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ηγετικό μέλος της ΕΕ, και ας μην ξεχνούμε μακροχρόνιος φίλος και υποστηρικτής της Κύπρου, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει όπως η λύση καταστεί η πρακτική και πολιτική επιτυχία που για τόσο καιρό άξιζαν οι Κύπριοι».
Πηγή: skai.gr