«Κοινωνικές» πορείες σε Γαλλία και Γερμανία

Πάνω από μισό εκατομμύριο διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Βερολίνου και άλλων γερμανικών μεγαλουπόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τις οδυνηρές και αμφιλεγόμενες κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν με πρωτοβουλία των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, καθώς και από μία σειρά αντιπολεμικών οργανώσεων καθώς και ομάδων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση.
Το Βερολίνο συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών, υπολογίζονται σε 250.000, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου, σημείο συνάντησης δύο χωριστών πορειών, που ξεκίνησαν η μία από το δυτικό και η άλλη από την Αλεξάντερ Πλατς του ανατολικού Βερολίνου.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν πάντως έντονη εορταστική και καρναβαλική ατμόσφαιρα, καθώς σε αυτές συμμετείχαν εκτός των άλλων και ροκ συγκροτήματα, τραγουδιστές, χορευτές και ακροβάτες, που μοιράστηκαν το βήμα με τους ομιλητές, ενώ δεκάδες μικροπωλητές πουλούσαν μπύρες και λουκάνικα στο πλήθος. Οι διαμαρτυρίες πήραν ανάλογο χαρακτήρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όπως στην Κολωνία, που υπολογίζεται πως συγκεντρώθηκαν 100.000 άτομα, ή στη Στουτγάρδη, με 125.000.
Στις συγκεντρώσεις πήραν μέρος ακόμη και ορισμένοι οπαδοί της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κλάους Ούβε Μπένετερ καυτηρίασε τα συνδικάτα, καταλογίζοντάς τους ότι επιτίθενται σε λάθος στόχο.
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορείες και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, στο πλαίσιο του διήμερου κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Με συνθήματα υπέρ της Ευρώπης της απασχόλησης πραγματοποιήθηκαν πορείες στο Παρίσι, τη Μασσαλία, στο Μπορντό, στη Ρέν, τη Λίλ και το Μονπελιέ.
Πηγή: skai.gr