Ψήφος εμπιστοσύνης στη σερβική κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Σερβίας, με πρωθυπουργό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έλαβε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη στην υποστήριξη 22 βουλευτών που προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς (SPS).
Από τους 250 βουλευτές που απαρτίζουν τη βουλή της Σερβίας 130 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, ενώ την καταψήφισαν 113 βουλευτές από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DS). Η νέα κυβέρνηση έχει συνολικά 19 μέλη που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS), το G-17 plus του Μίρολιουμπ Λάμπους και τον συνασπισμό Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης- Νέας Σερβίας (SPO - NS).
Στην προγραμματική του ομιλία χθες, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας είναι η μοναδική προοπτική, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έθεσε ως προτεραιότητες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του Κοσόβου, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός της Σερβίας από τη διαδικασία διευθέτησής του δεν εγγυάται βιώσιμη λύση, ενώ τάχθηκε υπέρ τις καντονοποίησης της επαρχίας αυτής όπου οι περιοχές με σερβικό πληθυσμό θα έχουν ευρείας μορφής εδαφική και διοικητική αυτονομία.
Αναφερόμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δεν επανέλαβε πρόσφατη δήλωσή του ότι η συνεργασία με το δικαστήριο αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αντιθέτως, τόνισε ότι θα επιτευχθεί η εξασφάλιση αμφίδρομης σχέσης που θα προσβλέπει στην παραχώρηση, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάποιων υποθέσεων προς εκδίκαση στη Σερβία.
Πηγή: skai.gr