KOΣΜΟΣ


Οι στόχοι της Τουρκίας

Ποιοι είναι οι σημαντικοί γεωπολιτικοί στόχοι της Τουρκίας, και ο ρόλος που διαδραματίζουν Ιράν, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Το παζλ της Μέσης Ανατολής

 
(Συνέχεια από το προηγούμενο)

Τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις είναι το Ιράν (με σκληρό αντίπαλο την Σαουδική Αραβία), η νεο-χαλιφατική, ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας (με προσωρινή, αλλά αποσταθεροποιητική, τακτικιστική συνεργασία με το Ιράν), η Σαουδική Αραβία ως κάτοχος των Ιερών Τόπων του Ισλάμ (Μέκκα και Μεδίνα) και διακριτικός χειριστής του σουνιτικού ισλαμιστικού κινήματος αλλά και η Αίγυπτος ως ο πλέον αξιόπιστος αμυντικά και πολιτικά σύμμαχος της Ειδικής Σχέσεως και του Ισραήλ.

Καμία όμως από τις χώρες αυτές δεν είναι εισέτι σε θέση να εκπληρώσει αυτού του είδους τις φιλοδοξίες. Έτσι η Τουρκία προτείνοντας αφενός τον “Δυτικό” αλλά και “ισλαμικό” χαρακτήρα της και αφετέρου τον ρόλο του ηγέτη στην ανάσχεση του αποσχιστικού κουρδικού κινήματος στην περιοχή προς όφελος όλων διεκδικεί με τη σειρά της το ρόλο του Ηγέτη της Ούμα (Κοινότητα των Πιστών) του Ισλάμ.
Η μέθοδος την οποία χρησιμοποιεί για να αποκτήσει την επιστοσύνη του μεταχαλιφατικού, αραβομουσουλμανικού κόσμου, την οποία και δεν είχε ποτέ, είναι επιθετική, “τουρκο-ισλαμικής” ιδεολογικής “συνθέσεως”, προκρούστεια και άκρως επικίνδυνη για την ίδια, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή. Επιθυμεί να είναι εμφανής της σύγκρουσή της με το Ισραήλ και η προσπάθειά της να απομονώσει διεθνώς από ηθική, πολιτική, αμυντική και οικονομική άποψη αυτόν τον “Σιωνιστικό Σατανά” προς “όφελος του αραβομουσουλμανικού κόσμου”. Τα στερεότυπα περισσεύουν, όπως παρατηρεί κανείς. Έτσι εξηγούνται και οι σχετική κλιμάκωση ενεργειών, τα τελευταία τρία χρόνια οι οποίες βαθαίνουν, και μάλιστα εμφανώς, το χάσμα των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων.

Γ. Στρατηγικοί στόχοι της νεο-χαλιφατικής Τουρκίας.

Οι σημαντικοί στόχοι της Τουρκίας, τους οποίους επιδιώκει με σπουδή και συμπαγείς, όσο και επικίνδυνες, διπλωματικές κινήσεις, είναι οι εξής:

Πρώτος στόχος της είναι να ελέγξει εν τω μεταξύ τα στρατηγικά κοιτάσματα Μοσούλης και Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ (Ιρακινό Κουρδιστάν), και ιδιαιτέρως μετά την επερχόμενη (2011 τελικώς) αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Η Τουρκία αντιλαμβάνεται κάτι που στην πατρίδα μας δεν έχει εισέτι γίνει αντιληπτό: το Ιράκ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν θα είναι μια πραγματική ομοσπονδία. Άλλωστε, φαίνεται καθαρά αυτό και από το γεγονός ότι πέντε περίπου μήνες μετά από τις διεξαχθείσες κοινοβουλευτικές εκλογές, η Βαγδάτη δεν κατόρθωσε ακόμη να αποκτήσει κυβέρνηση! Το Ιράκ, στην καλύτερη περίπτωση οδηγείται σε τρία “χαλαρότατα συνομόσπονδα” κράτη κατά την διαίρεση των παλαιών οθωμανικών σαντζακίων: Το Σαντζάκι της Μοσούλης, το Σαντζάκι της Βαγδάτης και το Σαντζάκι της Βασόρας.

Το πρώτο και το τρίτο είναι άκρως ενδιαφέροντα για την τουρκική γεωστρατηγική αντίληψη εθνικής ασφαλείας και για την ιδική της προβολή ισχύος στα τεράστια, επίσης, κοιτάσματα του Σαντζακίου της Βασόρας με σιιτικό πληθυσμό και σχέσεις με το Ιράν!
Αναφορικά με το Σαντζάκι της Μοσούλης (ιρακινό Κουρδιστάν) είπαμε αρκετά. Το Σαντζάκι όμως της Βασόρας εκπροσωπεί σιιτικό πληθυσμό της τάξεως του 62% του συνολικού ιρακινού πληθυσμού.
Η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να προβάλλει την ισχύ της στον πλούσιο σε κοιτάσματα ιρακινό νότο, να εγκατασταθεί από οικονομικο-αμυντικής πλευράς εκεί, για όσο ισχύει η τακτική της συμμαχία με το Ιράν και να απολαύσει τα αντίστοιχα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη τα οποία θα έχουν και τη μορφή πιέσεων προς τους πάσης φύσεως δυτικούς καταναλωτές ιρακινού πετρελαίου.
Και όχι μόνον εκεί. Πολυάριθμες κοινότητες ιρακινών Αράβων σιιτών εργάζονται στα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων και μάλιστα αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για το ουαχαμπιτικό βασίλειο για λόγους που έχουν να κάνουν με τις πιθανές ιρανικές επιρροές επ' αυτών οι οποίες μπορεί να σηματοδοτήσουν δημιουργία εστιών αποσταθεροποιήσεως στα σαουδαραβικά εδάφη με συγκλονιστικά αποτελέσματα εκβιασμών και πιέσεων προς την ενεργειοβόρα Δύση (Ευρώπη και Η.Π.Α.).


Αλήθεια, πόσο μπορεί να εφησυχάζει μια ανάλογη προοπτική την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ; Επίσης πόσο μπορούν αυτού του είδους οι άκρως ανταγωνιστικοί συνδυασμοί να διασφαλίσουν την ισορροπία, άρα και την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής; Ποιος απ' όλους τους υπάρχοντες και εν δυνάμει Πόλους Ισχύος είναι έτοιμος να εγκαταλείψει χωρίς διεκδικήσεις την κατάσταση αυτή στην τύχη της; Φυσικά το ερώτημα είναι ρητορικό και δεν έχει να κάνει με “ηθική” αλλά με ανταγωνισμούς ισχύος. Και ακόμη και με την νεο-ρεαλιστική άποψη αν συνταχθεί κανείς τα πράγματα δεν εμφανίζονται καθησυχαστικά. Και φυσικά εύκολα καταλήγει κανείς ότι αδιαφορώντας για τις βλέψεις και τους ανταγωνισμούς του δυτικού κόσμου για την περιοχή, ούτως ή άλλως η επιπόλαιη και συγκρουσιακή πολιτική της Τουρκίας δεν εγγυάται κατά κανένα τρόπο την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. Ούτε βέβαια και την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος!

(Το άρθρο συνεχίζεται: Η Τουρκία και τα κοιτάσματα της Κύπρου)
 
Διεθνής πολιτική σύγκρουση για τον Αμαζόνιο που καίγεται
Συζήτηση της καταστροφής του πνεύμονα του πλανήτη στο G7 προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν. Για παρέμβαση στα...
23.08.2019, 08:03
ΗΠΑ: Η γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον έκλεισε προσωρινά λόγω απειλής για βόμβα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι η γέφυρα άνοιξε ξανά για τους εποχούμενους.
23.08.2019, 07:24
Σώθηκαν τα τρόφιμα στο πλοίο Ocean Viking που μεταφέρει μετανάστες
Το Ocean Viking, το πλοίο διάσωσης που παραμένει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας...
22.08.2019, 23:03
Αμετανόητος Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις έρευνες. Η ΕΕ ζημιώνει τον εαυτό της
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε απόψε τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή...
22.08.2019, 22:42
ΗΠΑ: Την εκτέλεση δολοφόνου ομοφυλοφίλων ετοιμάζει η Φλόριντα
Η Φλόριντα ετοιμάζεται σήμερα να εκτελέσει έναν 57χρονο άνδρα, που έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 6 άνδρες το...
22.08.2019, 22:38
ΗΠΑ: Πιθανή επανένταξη της Ρωσίας στην G7
Οι ηγέτες των χωρών της G7 είναι πιθανό να συζητήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής τους αν θα...
22.08.2019, 22:28
Σύνορα Πολωνίας - Σλοβακίας: 5 νεκροί από πτώση κεραυνού στα όρη Τάτρας
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν, από κεραυνούς, στην...
22.08.2019, 21:41
Το Ισραήλ επέστρεψε μέρος των φόρων που όφειλε στους Παλαιστίνιους
Η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε σήμερα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ από φόρους που της όφειλε το Ισραήλ...
22.08.2019, 21:08
Γαλλία: Άπλωσε τα πόδια του στο τραπεζάκι του προεδρικού Μεγάρου ο Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μπορεί να χρειάστηκε σχεδόν έναν μήνα για να κάνει το πρώτο ταξίδι...
22.08.2019, 20:04
Ιταλία: Έτοιμος να διαπραγματευτεί με τα άλλα κόμματα δηλώνει ο Ντι Μάιο
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας "ισχυρής...
22.08.2019, 19:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »