SPD: «Ατζέντα», δημοσκοπήσεις και ανακατατάξεις

Η φιλόδοξη «Ατζέντα"
Στα τέλη του περασμένου έτους, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ «Ατζέντα 2010». Αυτό προβλέπει φορολογικές περικοπές της τάξεως των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλλαγές στον τομέα της αγοράς εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές του προγράμματος, θα οδηγήσουν περισσότερους νέους στην ανεργία. Μόνο δώδεκα βουλευτές του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων ψήφισαν κατά της υιοθέτησης της «Ατζέντας», που υποσχόταν την εκ νέου ενδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας.
Οικονομολόγοι και μεγαλοεπιχειρηματίες μίλησαν με διθυράμβους για τις μεταρρυθμίσεις. Σύντομα αποδείχθηκε ότι οι ψηφοφόροι δεν είχαν την ίδια άποψη. Αποτέλεσμα: η υποστήριξη απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες παραμένει εδώ και μήνες «καρφωμένη» στο 25%. Πρόσφατη δημοσκόπηση του ιδρύματος Αλενσμπαχ μάλιστα, καταδεικνύει ότι μόνο το 14% των γερμανών υποστηρίζουν την πολιτική Σρέντερ.
Η παραίτηση και ο διάδοχος
Σχεδόν δύο μήνες μετά την υιοθέτηση της «Ατζέντας», ενδίδοντας σε έντονες εσωκομματικές πιέσεις, ο Σρέντερ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος, μεταβιβάζοντάς το στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και στενό του σύμμαχο, Φραντς Μυντεφέρινγκ. Όπως επεσήμανε, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν έχει χρόνο να εξηγήσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια στα μέλη του κόμματος. «Αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη δουλειά», επεσήμανε, και πρόσθεσε πως θα επικεντρωθεί στα καθήκοντα του Καγκελάριου. «Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψω την ηγεσία, όμως είναι προς το συμφέρον των μεταρρυθμίσεων», είπε.
Ο Σρέντερ, που εξελέγη καγκελάριος το 1998, ανέλαβε την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών λίγους μήνες αργότερα, αντικαθιστώντας τον Όσκαρ Λαφοντέν.
Αναλαμβάνοντας την προεδρία του κόμματος -τυπικά θα εκλεγεί κατά το έκτακτο συνέδριο του SPD το Μάρτιο- ο Μυντεφέρινγκ είπε χαριτολογώντας πως «ο ηγέτης αυτού του κόμματος έχει την πιο σημαντική δουλειά μετά από αυτή του Πάπα».
Ο 64χρονος Μυντεφέρινγκ έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Ζητημάτων στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, και στη συνέχεια υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, πριν αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέως του κόμματος, το 1999. Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ανέλαβε μετά τις γενικές εκλογές του 2002, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν άνετα των Χριστιανοδημοκρατών, και σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πρασίνους του υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.
Ο Μυντεφέρινγκ ανακοίνωσε με την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος, ότι η εφαρμογή της «Ατζέντας 2010» θα προχωρήσει κανονικά, «ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι».
Ο ίδιος γνωστοποίησε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Σρέντερ, ότι από τη θέση του παραιτείται και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Όλαφ Σουλτς. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί μετά την αυριανή έκτακτη σύσκεψη των ανωτάτων στελεχών του SPD.
Σύμφωνα πάντως με τον Καγκελάριο, δεν υπάρχουν σχέδια ανασχηματισμού, κάτι που αξίωναν ορισμένοι επικεφαλής κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «φθορά» κάποιων υπουργών.
«Έλαβα συμβουλές από κάποιους που αυτοανακηρύχθηκαν σύμβουλοί μου - συμβουλές που ουδέποτε ζήτησα και που δεν προτίθεμαι να ακολουθήσω».
Οι εκ των έσω επικριτές και η αντιπολίτευση
Πέρα από τη δυσαρέσκεια που επικρατούσε στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών για την «Ατζέντα 2010», καθώς και για την πτώση της δημοτικότητας, ορισμένα στελέχη κατηγορούσαν το Σρέντερ ότι ήταν απόμακρος απέναντι στα λιγότερο υψηλόβαθμα μέλη. Αλλωστε, ο ίδιος δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αγαπητός στις τάξεις του SPD.
Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επεσήμαιναν πως η σημερινή είναι μία «άσχημη ημέρα για τη Γερμανία», καθώς η παραίτηση Σρέντερ από την προεδρία του κόμματος, ίσως είναι προάγγελος της αποχώρησής του και από την Καγκελαρία.
«Είναι η αρχή του τέλους», σχολίασε η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Ανγκελα Μέρκελ. «Πώς θα ηγηθεί μιας χώρας εάν δεν μπορεί να ηγηθεί των μελών του ίδιου του κόμματός του;»
Ο επικεφαλής των Ελευθέρων Δημοκρατών, Γκουίντο Βεστερβέλε, τον κάλεσε να «θέσει τέλος στην ασθένεια του κόμματος», αναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές.
Πηγές: Deutsche Welle, BBC, Γερμανικό Πρακτορείο
Πηγή: skai.gr