Αρχίζει το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Χωρίς την παρουσία, όπως αρχικά αναμενόταν, της Νικόλ Κίντμαν και του Τζουντ Λο, γίνεται απόψε η επίσημη έναρξη της 54ης Μπερλινάλε του Κινηματογράφου με την πρεμιέρα της ταινίας τους, «Επιστροφή στο Cold Mountain³ που σκηνοθέτησε ο Αντονι Μινγκέλα. Στην πρεμιέρα παρών ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, βραβευμένος ήδη με Όσκαρ για την ταινία του «Ο Αγγλος ασθενής» και δυο ηθοποιοί του, οι Μπρένταν Γκλίσον και Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν.
Η ταινία αναφέρεται στην «Οδύσσεια» ενός στρατιώτη (Τζουντ Λο), στη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, που, έχοντας λιποτακτήσει, μετά από τον τραυματισμό του σε μια από τις πιο άγριες μάχες του πολέμου, ξεκινά σ` ένα μεγάλο και επίπονο ταξίδι, για να επιστρέψει στη μικρή του πόλη, κοντά στο Cold Mountain, το «Παγωμένο Βουνό», στην καρδιά του αμερικανικού νότου, όπου τον περιμένει η αγαπημένη του (Νικόλ Κίντμαν).
Η σκοτεινή πλευρά που κυριαρχεί στην ταινία, με το ζευγάρι Κίντμαν-Λο να προσπαθεί να ζήσει τον έρωτά του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, παρά τις αντιξοότητες που συναντούν, είναι κοινό στοιχείο των περισσότερων ταινιών της φετινής επιλογής, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ. «Ονειρα και ελπίδες, τραγωδίες και πολιτικά δράματα», σύμφωνα με τον Κόσλικ.
Πλάι στις ταινίες του επίσημου τμήματος υπάρχουν βέβαια και τα διάφορα παράλληλα τμήματα, ανάμεσά τους και ένα αφιερωμένο στη Νότιο Αφρική και τους αγώνες της για ελευθερία, καθώς και μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στο «Νέο Χόλιγουντ» της περιόδου 1967-1976, περίοδο του «βρώμικου» πολέμου του Βιετνάμ, της αμφισβήτησης της νεολαίας και των «παιδιών των λουλουδιών», όταν το Χόλιγουντ τολμούσε κι έδινε ταινίες συναρπαστικές.
Στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα και η Ελλάδα, με την ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ταινία που φαίνεται κιόλας να είναι ανάμεσα στα φαβορί για τη Χρυσή Αρκτο του φεστιβάλ.
Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (Αμερικανίδα ηθοποιός - πρόεδρος), Ματζντα Αμπντί (Αιθιοπία-σκηνοθέτρια), Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (Ιταλία-ηθοποιός, σκηνοθέτρια), Σαμίρα Μαχμαλμπάφ (Ιράν-σκηνοθέτρια), Πέτερ Ρόμελ (Γερμανία-παραγωγός), Νταν Τάλμποτ (ΗΠΑ-διανομέας) και Γκαμπριέλε Σαλβατόρες (Ιταλία-σκηνοθέτης).
Πηγή: skai.gr