Κλείσιμο

Καταδικάζουν τις μομφές Πρόντι για την ιταλική προεδρία

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε σήμερα τις επικρίσεις κατά της άρτι περαιωθείσας ιταλικής προεδρίας της ΕΕ που εκφράσθηκαν εκ στόματος του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, τον οποίο και κατηγόρησε πως επωφελείται της θέσεώς του για να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία υπέρ της αντιπολίτευσης.
Ο Πρόντι αναστάτωσε τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας τονίζοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα πως η κατά παράδοση ιταλική υποστήριξη προς την ΕΕ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα κατά την ανάληψη της προεδρίας της υπό τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο Φρατίνι υποστήριξε αντίθετα πως η Ιταλία συνεισέφερε τα μέγιστα κατά την 6μηνη προεδρία της στην ΕΕ. «Η Ιταλία έπαιξε ένα συμαντικό ρόλο στην Ευρώπη. Ισως ο Πρόντι δεν το αντελήφθη διότι ήταν πολύ απασχολημένος με τις Ευρωεκλογές», τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ιταλία χρησιμοποίησε την προεδρία της για να βελτιώσει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και να προωθήσει τον διάλογο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και μεταξύ των θρησκειών.
Λεπτομέρειες ουσίας
Η ιταλική προεδρία της ΕΕ επικρίθηκε ιδιαίτερα μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στην διακυβερνητική σύσκεψη για το Σύνταγμα της ΕΕ και την απόφασή της να μην επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία για τις υπερβάσεις των κριτηρίων για τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τους.
Ο Πρόντι, ο μόνος πολιτικός που νίκησε τον Μπερλουσκόνι σε εκλογική μάχη, το 1996, αναμένεται να επιστρέψει στην ιταλική πολιτική ζωή, ως επικεφαλής της πολυδιασπασμένης κεντρο-αριστεράς αντιπολίτευσης, όταν λήξει η θητεία του στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο χρόνο.
Χθεσινή δημοσκόπηση του περιοδικού Εσπρέσο δείχνει πως το 48.8% θα ψήφιζε υπέρ του Πρόντι εάν αυτός ετίθετο επικεφαλής στις Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο, ενώ μόνο 32.2% θα ψήφιζε τον Μπερλουσκόνι.
Πηγή: skai.gr