Κλείσιμο

Δηλώσεις Ερντογάν για Οικουμενικό Πατριάρχη

Στις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για σταύρωσή του στην Τουρκία, που προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση, τοποθετήθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS για σταύρωσή του έγιναν τον περασμένο Μάιο, πριν τη συνάντησή τους στην Πρίγκηπο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο κ. Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πριν την αναχώρησή του για τη Συρία, είπε ότι τον προβλημάτισαν όσα ειπώθηκαν τον περασμένο Μάιο.

"Σκέφτηκα τι εννοεί λέγοντας ``μας σταυρώνουν``. Αντιλαμβάνομαι ότι στην ελληνική γλώσσα και στα αγγλικά χρησιμοποιείται η έκφραση αυτή με την έννοια ότι ``με φέρνεις σε δύσκολη θέση, μου προκαλείς στενοχώρια``. Βέβαια, στη συνάντηση του Αυγούστου δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο από τον ίδιο", είπε ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε πάλι για την πρόθεση του Πατριάρχη να συμβάλει στο "δημοκρατικό άνοιγμα" που επιχειρείται στην Τουρκία. "Δεν θέλησα να επιμείνω", είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

"Είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται πολύ συχνά και στην αγγλική. Όπως κατάλαβα, χρησιμοποιείται πολύ συχνά και στην ελληνική. Δεν χρειάζεται να επιμείνουμε στο θέμα", είπε.

Εν τω μεταξύ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο περιγράφει σε συνέντευξή του στη τουρκική ΜΙΛΙΕΤ ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δηλώνοντας ότι όσα είπε στο CBS «είναι αλήθεια», ενώ αναφορικά με την επίμαχη έκφραση «σταύρωση» που χρησιμοποίησε, διευκρίνισε ότι έχει μεταφορική έννοια, υπενθυμίζοντας τα σχέδια δολοφονίας του.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα είναι αιχμάλωτοι του Κυπριακού και της μειονότητας της Θράκης, ενώ αναφερόμενος στη λειτουργία της θεολογικής Σχολής επανέλαβε ότι προβλέπεται απο τη Συνθήκη της Λωζάνης. Επέρριψε ευθύνες στο τουρκικό βαθύ κράτος και παραδέχθηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ασχολείται περισσότερο από άλλους με το θέμα.
Πηγή: skai.gr