Βίαιες συμπλοκές στην Κοπεγχάγη

Βίαιες συμπλοκές τα ξημερώματα της Τρίτης στην Κοπεγχάγη μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών από τον καταυλισμό Κριστιάνα, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ομάδα ατόμων έστησε οδοφράγματα, άναψε φωτιές και πέταξε μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και μάνικες νερού και συνέλαβε πάνω απο 150 άτομα.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα των πλούσιων χωρών για τους μετανάστες που προκύπτουν απο τις κλιματικές αλλαγές.

Οι αρχές της Δανίας εκφράζουν ανησυχία για την Τετάρτη καθώς παραστρατιωτικές ομάδες περιθωριακών στοιχείων έχουν δηλώσει ότι - παρά την αυστηρή απαγόρευση - θα επιχειρήσουν εξορμήσεις στην περιοχή όπου διεξάγονται οι συζητήσεις κορυφής.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών στη σύνοδο έκαναν λόγο για αντιδημοκρατικές διαδικασίες και συνομιλίες που διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της αφρικανικής ομάδας, οι ανεπτυγμένες χώρες, θέλουν να ακυρώσουν το πρωτόκολλο του Κιότο, και να το αντικαταστήσουν με μια συμφωνία, η οποία, όπως είπε, πιθανώς να μην επικυρωθεί ποτέ.
Πηγή: skai.gr