Κλείσιμο

Εντείνονται τα ρατσιστικά φαινόμενα στα ιταλικά γήπεδα

Η έξαρση του ρατσιστικού φαινομένου στην Ιταλία προβληματίζει ποδοσφαιριστές, διαιτητές και παράγοντες.
Η υπόθεση του Μάριο Μπαλοτέλι είναι μιας από τις κραυγαλέες περιπτώσεις ρατσισμού στα ιταλικά γήπεδα. Ο επιθετικός της Ίντερ είναι μόνιμα στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την πατρίδα του την Ιταλία. Γιατί ο Μάριο Μπαλοτέλι είναι έχει ιταλικό όνομα και διαβατήριο, μόνο που δεν είναι λευκός. Και το χρώμα του είναι αυτό που ενοχλεί μια μερίδα Ιταλών «φιλάθλων».
Όπως για παράδειγμα στον αγώνα της Ίντερ με τη Γιουβέντους στο Τορίνο, τον περασμένο Απρίλιο. «Μπαλοτέλι γιε πόρνης», φώναζαν ρυθμικά οι οπαδοί της Γιουβέντους

«Υπάρχει ρατσισμός στην Ιταλία»
Ο Μάριο Μπαλοτέλι αντέδρασε με οργή. Έβγαλε τη γλώσσα στους φιλάθλους της αντιπάλου ομάδας και τους κάλεσε «να το βουλώσουν».
Τα αίματα άναψαν. Και μετά τον αγώνα ο 19χρονος στράικερ άσκησε δριμεία κριτική στην πατρίδα του: «Πιστεύω ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ιταλία. Μπορεί να αφορά ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας αλλά αυτοί είναι ρατσιστές. Σίγουρα η αντίδρασή μου δεν ήταν σωστή. Αλλά απάντησα στη χλεύη. Δεν επιτέθηκα σε κανέναν. Η αντίδρασή μου ήταν ήπια σε σχέση με τη συμπεριφορά των οπαδών της Γιουβέντους. Δεν νομίζω ότι είναι κακό να βγάλει κανείς τη γλώσσα στους ρατσιστές και τους καλέσει να κλείσουν το στόμα τους. Αντίθετα, πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό».

Τα φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς στα ιταλικά γήπεδα δεν σταμάτησαν, παρά τους αυστηρότερους ελέγχους και κανονισμούς. Νεαροί χούλιγκαν, μέλη συνδέσμων δοκιμάζουν τη δύναμή τους κάθε τόσο προκαλώντας την αστυνομία.
Οι σύνδεσμοι φιλάθλων στη Ρώμη, στη Νάπολη και στη Βερόνα είναι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος. Πρωταγωνιστούν σε βίαια επεισόδια, παρουσιάζουν σαφείς νεοφασιστικές τάσεις και με κάθε ευκαιρία προκαλούν συγκρούσεις με άλλους φιλάθλους ή με την αστυνομία. Όπως πριν από δύο χρόνια στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

«Όνειδος για τον αθλητισμό»
Υποθέσεις όπως αυτή του Μπαλοτέλι χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» ο αθλητικός ρεπόρτερ Ξαβιέ Ιακομπέλι που προσθέτει: «Εδώ και χρόνια η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, οι διαιτητές και οι ποδοσφαιριστές επικρίνουν αυτά τα γεγονότα και προβληματίζονται για το πώς θα καταπολεμηθεί ο ρατσισμός. Στο τέλος όμως δεν γίνεται τίποτε. Το παιγνίδι της Ίντερ με την Γιουβέντους ήταν όνειδος για τον αθλητισμό, ανάξιο μιας πολιτισμένης κοινωνίας και έκφραση της απόλυτης αμάθειας. Το είδε όλος ο κόσμος, αφού επρόκειτο για ντέρμπι».
Σύμφωνα με τον Ιταλό ρεπόρτερ, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την υιοθέτηση μέτρων. Θα πρέπει οι ποινές που επιβάλλονται στους χούλιγκαν και τους ρατσιστές να γίνουν αυστηρότερες. Αυτό θα είχε βέβαια ως συνέπεια να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των φιλάθλων που συρρέουν στα γήπεδα. «Το πρόβλημα υφίσταται και είναι σοβαρό», θα πει ο Ιακομπέλι και υπενθυμίζει ότι στην αρχή του πρωταθλήματος σημειώθηκε νέο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος ποδοσφαιριστή. Είναι ο Στέφανο Οκάκο, γιος Νιγηριανών μεταναστών που παίζει στη Ρόμα. Σε ένα από τα ρατσιστικά πανό, με τα οποία ήλθε αντιμέτωπος αναγραφόταν: «Οι Ιταλοί δεν είναι νέγροι». Αλλά ο Οκάκο δεν πτοείται. «Η απάντηση μου είναι να βάζω γκολ» απαντά. Εκτιμά ωστόσο ότι θα πρέπει οι διαιτητές να διακόπτουν το παιγνίδι όταν ακούγονται ρατσιστικά συνθήματα στο γήπεδο.

Πηγή: skai.gr