Γρίπη Α σε γαλοπούλες στον Καναδά

Γαλοπούλες στην περιοχή του Οντάριο στον Καναδά έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, αλλά κανένα από τα πτηνά ή τα αβγά του αγροκτήματος δεν έχουν εισέλθει στην τροφοδοσία της αγοράς, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η λοίμωξη ενέχει μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε η δόκτωρ Αρίνα Κινγκ, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Οντάριο, σε συνέντευξη τύπου στο Τορόντο.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για όσους εργάζονται στο αγρόκτημα και ασχολούνται με τα ζώα να εμβολιαστούν άμεσα τόσο με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη όσο και με το εμβόλιο για την πανδημία της νέας γρίπης Α του ιού Η1Ν1.

Ο κίνδυνος από τον ιό που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους είναι, ο ιός να αναπτύξει μια τέτοια μορφή στην οποία οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία, σημειώνει η δόκτωρ Κινγκ. Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αλλαγής της φύσης του ιού.

Η ανακάλυψη έγινε σε ένα και μόνο αγρόκτημα στο Οντάριο από την Καναδική Υπηρεσία Ελέγχων των Τροφίμων και είναι η δεύτερη που καταγράφεται σε γαλοπούλες. Η πρώτη είχε καταγραφεί στη Χιλή.

Η υπόθεση του Οντάριο ανακαλύφθηκε μια εβδομάδα μετά από την Καναδική Ημέρα των Ευχαριστιών όπου το παραδοσιακό δείπνο προβλέπει την κατανάλωση γαλοπούλας.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν όσους ήλθαν σε επαφή με τα επιμολυσμένα πτηνά. Ένα άτομα παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης.

Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος προσφέρθηκε εθελοντικά να θέσει σε καραντίνα όλα τα πουλερικά του αγροκτήματος, αλλά δεν πρόκειται τα πτηνά να σφαγούν για προληπτικούς λόγους δήλωσε η δόκτωρ Ντεμπ Σταρκ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Οντάριο.

Η επιδημία Η1Ν1 σε γαλοπούλες στη Χιλή εντοπίστηκε τον Αύγουστο. Ήταν, επίσης, η πρώτη φορά που ο ιός αυτός εντοπίστηκε σε πτηνά και όχι σε ανθρώπους ή χοίρους. Στις αρχές του 2009 το στέλεχος του ιού είχε εντοπιστεί σε κοπάδια χοίρων στις περιοχές της Αλμπέρτα και της Μανιτόμπα του Δυτικού Καναδά.


Πηγή: skai.gr