Κλείσιμο

Λιμοκτονία στη Βόρεια Κορέα

Κρίσιμη είναι η επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, κυρίως για τα παιδιά, καθώς η παροχή διεθνούς βοήθειας στη χώρα έχει σταματήσει μετά την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ το Μάιο, προειδοποίησε την Τετάρτη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP/PAM) του ΟΗΕ.

Εκτός από τα αποθέματα της βοήθειας που έχουν εξαντληθεί, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ να περιορίσει τις επιχειρήσεις της χωρίς να της δοθεί ιδιαίτερη επίσημη αιτιολογία, δήλωσε στον Τύπο στο Πεκίνο ο Τόρμπεν Ντιού, εκπρόσωπος του WFP στη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα επί χρόνια στηρίζεται στην επισιτιστική βοήθεια που λαμβάνει από τη Νότια Κορέα, την Κίνα και το WFP.

Οι πλημμύρες των τελευταίων ετών και η απόφαση της Σεούλ να διακόψει τη βοήθειά της σε λιπάσματα ως απάντηση στην άρνηση της Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, περιόρισαν ακόμη περισσότερο την εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Οι χώρες δείχνουν όλο και περισσότερο απρόθυμες να στείλουν βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, μετά τη δεύτερη πυρηνική της δοκιμή, είπε ο Ντιού που ζει στην Πιονγκγιάνγκ. "Αυτό θέτει σοβαρό πρόβλημα στον πληθυσμό που δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα τροφίμων". Το PAM είχε θέσει ως στόχο πέρυσι να βοηθήσει 6,2 εκατομμύρια ανθρώπους αλλά υποχρεώθηκε να στηρίξει μόλις 2,27 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες.

Λιμός είχε πλήξει τη Βόρεια Κορέα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 προκαλώντας, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, το θάνατο σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έκτοτε ο πληθυσμός της χώρας αυτής εξαρτάται από την επισιτιστική βοήθεια, η παροχή της οποίας διακόπτεται συχνά.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε περιορίσει στο ελάχιστο τις επιχειρήσεις έκτακτης βοήθειας το 2006 ύστερα από αίτημα της Πιονγκγιάνγκ πριν ξαναρχίσει την παροχή βοήθειας τον Ιούνιο του 2008 έπειτα από συμφωνία με τις βορειοκορεατικές αρχές.
Πηγή: skai.gr