Κλείσιμο

Ικανοποιημένος ο Σαρκοζί

Την ικανοποίησή του για τη νίκη του κόμματός του "Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα" (UMP), εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ανακοίνωσε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τονίζοντας ότι "εντός των προσεχών ημερών θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θ΄ ανοίξουν νέους δρόμους".

"Οι Γάλλοι δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το έργο που επιτελέσθηκε στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την έξοδο από τη χωρίς προηγούμενο παγκόσμια οικονομική κρίση", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι "αυτή η επιτυχία στις ευρωεκλογές επιτάσσει νέα βήματα προς τα εμπρός".

Παράλληλα, ο Σαρκοζί εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συναντήσει πριν από το προσεχές ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και 19 Ιουνίου, όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το UMP συγκέντρωσε το 27,87% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 16,48%.

Η λίστα Ευρώπη-Οικολογία του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ έρχεται τρίτη με ποσοστό 16,28% και εξασφαλίζει 14 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο όσες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενώ το UMP εξασφαλίζει 29 έδρες.

Εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, χαμένος των ευρωεκλογών είναι και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού, το κεντρώο κόμμα (Modem) του οποίου συγκέντρωσε μόνο το 8,45% των ψήφων.
Πηγή: skai.gr