Κλείσιμο

Ανοίγει ο δρόμος για επανεκλογή Μπαρόζο

Η διαγραφόμενη νίκη του συντηρητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις σφοδρές επικρίσεις εναντίον του.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες δείχνουν ότι τα κόμματα της κεντρο-δεξιάς , που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας για την ανανέωση της θητείας του θα παραμείνουν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του ευρωκοινοβουλίου.

Ήδη πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θητεία του οποίου λήγει τον Νοέμβριο, βρισκόταν σε θέση ισχύος, δεδομένης της υποστήριξης της πλειοψηφίας των ευρωπαίων ηγετών προς το πρόσωπό του. Σε αυτούς εναπόκειται κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου να υποδείξουν τον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το όνομα του οποίου θα τεθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να έχουν ελπίδες να ανατρέψουν την τάση και να συγκροτήσουν ένα μέτωπο εναντίον του Μπαρόζο, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς έπρεπε να είχαν καταγράψει καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές.

Πάντως ο Μπαρόζο έχει την υποστήριξη τριών κεντρο-αριστερών ηγετών, των πρωθυπουργών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι επικρίσεις για τον απολογισμό της θητείας του προέδρου της Επιτροπής κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, που στιγματίσθηκαν από μια σοβαρή θεσμική κρίση μετά την απόρριψη του νέου ευρωπαϊκού συντάγματος και, στη συνέχεια, από τις δυσκολίες για την υιοθέτηση της συνθήκης της Λισαβόνας.

Πολλοί του προσάπτουν επίσης ότι καθυστέρησε υπερβολικά να αντιδράσει στην οικονομική κρίση, εξαιτίας της πίστης του στην αυτο-ρύθμιση των αγορών.
Πηγή: skai.gr