Κλείσιμο

Η Ευρώπη επέλεξε αποχή

Υπό τη σκιά της αποχής διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς κατάλογους σε όλη την ΕΕ ανέρχονται στους 375 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Όσον αφορά στη συμμετοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, σημειώθηκε νέο χαμηλό ρεκόρ, καθώς στις κάλπες προσήλθε το 43.01% των ψηφοφόρων.

Αντίστοιχα ιστορικό ήταν το ρεκόρ αποχής που έφθασε το 56,99%.

Το 2004 είχε σημειωθεί το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής (45,5%).

Στα 19 από τα συνολικά 27 κράτη – μέλη της ΕΕ η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Τα πρώτα αποτελέσματα πανευρωπαϊκά, δείχνουν μεγάλη αποχή και νίκη της κεντροδεξιάς και άκρας δεξιάς.

Οι έρευνες είχαν δείξει ότι οι ευρωεκλογές θα χαρακτηρίζονταν από ευρεία αδιαφορία των ψηφοφόρων και από την επιθυμία τους να "τιμωρήσουν" τις κυβερνήσεις των χωρών τους εξαιτίας των χειρισμών τους στο θέμα της οικονομικής ύφεσης.

Γαλλία
Νίκη της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Νικολά Σαρκοζί στις ευρωεκλογές στη Γαλλία με ποσοστό 27% έως 28,4%, απέναντι σε ένα αποδυναμωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα που συγκεντρώνει 16,4% έως 17,5% των ψήφων, προβλέπουν οι εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η λίστα Ευρώπη-Οικολογία του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ έρχεται στην τρίτη θέση με 14,8%-15,4%, ενώ το κεντρώο κόμμα MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού περιορίζεται στο 8,7% των ψήφων. 

Η αποχή έφθασε το 60%.

Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού υποψήφιοι είναι τρεις υπουργοί: Μισέλ Μπαρνιέ (Γεωργίας), Ρασίντα Ντατί (Δικαιοσύνης) και Μπρις Ορτεφέ (Εργασίας).

Γερμανία
Σημαντικό προβάδισμα διατηρούν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας εξασφαλίζοντας το 38,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls. Ωστόσο, οι δυνάμεις τους υποχωρούν σημαντικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004, οπότε είχαν εξασφαλίσει το 44,5% των ψήφων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό του οποίου ηγείται η Άγγελα Μέρκελ εξασφάλισαν το 21% των ψήφων, έναντι 21,5% το 2004.

Ενισχύονται οι Πράσινοι οι οποίοι φτάνουν στο 12% και οι Φιλελεύθεροι με ποσοστό 10.6%. Οι αριστεροί φτάνουν στο 7.6%.

Αυστρία
Το μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό, είναι ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών, ενώ το συγκυβερνόν συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται πρώτο κόμμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών είναι αφενός το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο υπερδιπλασίασε το ποσοστό του, καθώς και ο ανεξάρτητος Χανς Πέτερ Μάρτιν ο οποίος βελτίωσε σημαντικά τη δύναμή του.

Οι 17 έδρες (μέχρι τώρα 18) της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται, στη βάση των πρώτων προβλέψεων και αποτελεσμάτων ως εξής: Λαϊκό Κόμμα 6 έδρες, Σοσιαλδημοκράτες 5, Λίστα Μάρτιν 3, Ελεύθεροι 2 και Πράσινοι μία έδρα.

Την "πολύ βαριά ήττα" του κόμματός του παραδέχθηκε σε πρώτες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Γκιούντερ Κρόιτερ.

Ισπανία
Σημαντικό το ποσοστό αποχής και στην Ισπανία, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, μέχρι τις 18:00 μόνο το 33,79% των Ισπανών είχαν ψηφίσει.

Δανία
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών δείχνουν τα exit polls στη Δανία.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υποχώρησε συγκεντρώνοντας 21,8% και χάνοντας μια έδρα. Στη δεύτερη θέση έρχεται το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα με ποσοστό 20,8% και τρεις έδρες.

Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα με 14,4% κερδίζει δύο έδρες, μια περισσότερη από τις Ευρωεκλογές του 2004.

Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία, το κυβερνών κόμμα Fianna Fail φαίνεται ότι χάνει την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου.

Η απώλεια της έδρας του Εόιν Ράιαν σημαίνει επίσης ότι θα αμφισβητείται πλέον η ικανότητα του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν να πείσει τους ψηφοφόρους υπέρ της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Ο Τζο Χίγκινς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πολέμιος της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής της έδρας καθώς και η Μαίρη Λου Μακντόναλντ του εθνικιστικού Sinn Fein.

Ρουμανία
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρουμανίας PSD και το δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα PDL που συγκροτούν τον κυβερνώντα συνασπισμό στη Ρουμανία ισοψηφούν ανάμεσα στο 30% και στο 31%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες.

Το PSD και το PDL θα διαθέτουν 11 έδρες το καθένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι του PNL με 16% και η Δημοκρατική Ενωση των Μαγιάρων με 9% έως 10%.

Το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας, της άκρας δεξιάς, εξασφαλίζει το 7% .

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές στη Ρουμανία ανερχόταν στο 21,63% δύο ώρες πριν από το τέλος της ψηφοφορίας.

Πορτογαλία
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ηττήθηκε την Κυριακή στις ευρωεκλογές από τη δεξιά αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα επίσημα της καταμέτρησης του 80% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε το 26,45% των ψήφων, 18% λιγότερο από τις επιδόσεις του το 2004.

Το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 33,07% των ψήφων σημειώνοντας ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2004.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η μη σοσιαλιστική αριστερά που εξασφαλίζει περισσότερο από το 20% των ψήφων (έναντι 14% το 2004): η συμμαχία Πράσινοι/Κομμουνιστές εξασφαλίζει το 10,21% των ψήφων και το Μπλοκ της Αριστεράς το 10,06%.

Ο δεύτερος σχηματισμός της δεξιάς , το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο εξασφαλίζει το 8,46% των ψήφων.

Ιταλία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Digis για το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24, το Κόμμα του Λαού των Ελευθεριών (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συγκεντρώσει το 35,6%, έναντι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), που φθάνει μόλις το 26,3%, ενώ άλλη δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης RAI είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη για τον Μπερλουσκόνι, καθώς εκτιμά τα αντίστοιχα ποσοστά των δύο κομμάτων στο 34,5% έναντι 26,5%.

Λουξεμβούργο
Νίκη του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, ο οποίος ανανεώνει για άλλα πέντε χρόνια τη θητεία του.

Η παράταξή του αναμένεται να πάρει το 39% των ψήφων, ποσοστό αυξημένο κατά 3% από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο συνασπισμός των σοσιαλιστών παραμένει δεύτερη δύναμη με 19%.

Ο Γιούνκερ αναμένεται να μείνει στη θέση του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Βουλγαρία
Το δεξιό κόμμα GERB του δημάρχου της Σόφιας Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των Ευρωεκλογών στη Βουλγαρία, απέναντι στους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεβ, σύμφωνα με τα exit poll τεσσάρων εταιριών δημοσκοπήσεων.

Το GERB συγκεντρώνει από 25,5% ως 26,5% των ψήφων και οι Σοσιαλιστές 19,5% ως 20%, σύμφωνα.

Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν πέντε από τις 17 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο στο GERB και οι Σοσιαλιστές τέσσερις.

Το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται από 33% ως 36%.

Μάλτα
Τουλάχιστον το 78% των πολιτών ψήφισαν στις ευρωεκλογές στη Μάλτα, όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Πάντως, το ποσοστό συμμετοχής θεωρείται χαμηλό για τη Μάλτα. 

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, τις ευρωεκλογές κερδίζει το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ε ποσοστό 55%  έναντι 40% του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Λόρενς Γκόνζι παραδέχτηκε, ότι ήταν "μια ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησής του". 

Σλοβενία
Το αντιπολιτευόμενο SDS, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 26.5% ως 31.6%.

Οι σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Μπορίς Παχόρ εξασφαλίζουν από 18.2 ως 21.5%.

Παρατηρήθηκε ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής που έφθασε το 25%.

Κύπρος
Τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Κύπρο έχουν ως εξής: ΔΗΣΥ 35,65%, ΑΚΕΛ 34,90%, ΔΗΚΟ 12,28%, ΕΔΕΚ 9,85%,
ΕΥΡΩΚΟ 4,12%, Οικολόγοι 1,50%, άλλοι 1,7%.

Ουγγαρία
Το συντριπτικό προβάδισμα στις ευρωεκλογές με 67% εξασφαλίζει ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία το κόμμα Fidesz.

Το σοσιαλιστικό κόμμα MSZP, που βρίσκεται στην εξουσία, συγκεντρώνει το 19%, ενώ η άκρα δεξιά πραγματοποιεί άλμα εξασφαλίζοντας το 8% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες.

Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 35%, έναντι 38,5% το 2004.

Σουηδία
Το Κόμμα των Πειρατών εξασφάλισε το 7,4% της ψήφου κι αναμένεται να κερδίσει μία έδρα στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ παραμένει στο 18,5%.

Από τους τρεις εταίρους του Ράινφελντ, το Φιλελεύθερο Κόμμα έκανε καλύτερη εμφάνιση σε σχέση με το 2004, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα του Κέντρου εξασφάλισαν περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τις τελευταίες ευρωεκλογές, σύμφωνα με το ίδιο έξιτ πολ.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες παρέμειναν το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους παραμένοντας στο 25,1%.

Οι Σύμμαχοί τους, οι Πράσινοι, διπλασίασαν το μερίδιό τους της ψήφου κι έφθασαν στο 11,5%.

Μεγάλοι ηττημένοι ήταν το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα, που μείωσε κατά το ήμισι τη δύναμή του στο 5,7% και η "Λίστα Τζουν", ένα κόμμα ευρωσκεπτικιστών, που μείωσε τις δυνάμεις του περίπου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 3.6%.

Φινλανδία
Το εθνικιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών κατέγραψε θεαματική επίδοση στις ευρωεκλογές στη Φινλανδία εξασφαλίζοντας το 9,8% των ψήφων, έναντι 0,5% στις ευρωεκλογές του 2004.

ο Κόμμα του Κέντρου του φινλανδού πρωθυπουργού καταλαμβάνει τρεις έδρες, με το 19% των ψήφων, έναντι 23,4% το 2004, ενώ ο συγκυβερνών δεξιός Εθνικός Συνασπισμός εξασφαλίζει το 23,2% των ψήφων, έναντι 23,7% το 2004.

 Το Οικολογικό Κόμμα, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, καταλαμβάνει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το 12,4% των ψήφων. Με το 17,5% των ψήφων, οι σοσιαλδημοκράτες , το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζουν δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Κόμμα του Σουηδικού Λαού, που εκπροσωπεί την σουηδόφωνη μειονότητα της χώρας, εξασφαλίζει το 6,1% και θα έχει έναν εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι χριστιανοδημοκράτες, που είχαν συμμαχήσει με τους Αληθινούς Φινλανδούς στην προεκλογική εκστρατεία , συγκεντρώνουν το 4,2% και θα έχουν μία έδρα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολωνία
Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και το κόμμα του η "Πλατφόρμα των Πολιτών" οδεύουν σε μία καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε η μεγάλη αποχή, έδειξαν οι πρώτες προβλέψεις χθες Κυριακή.

Μόλις το 18% των πολιτών ψήφισαν και όπως είπε ο Τουσκ η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες είναι ένα "εθνικό χαρακτηριστικό" των Πολωνών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24 προέβλεψε ότι η κεντροδεξιά "Πλατφόρμα των Πολιτών" θα κερδίσει 45,3%.

Το συντηρητικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του προέδρου Λεχ Καζίνσκι, αναμένεται να συγκεντρώσει το 29,5%, σύμφωνα με τα έξιτ πολς.

Ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας έρχεται τρίτος με 12%, προέβλεψε το δίκτυο TVN 24.

Βρετανία
Το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) εξασφάλισε την πρώτη του έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εις βάρος του Εργατικού κόμματος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών από την περιφέρεια του Γιόρκσάιρ και Χάμπερ στη βόρεια Αγγλία.





Πηγή: skai.gr