Κλείσιμο

Αυστρία: Ενισχυμένη εμφανίζεται η Ακροδεξιά

Με τα δύο κόμματα της κυβέρνησης του αποκαλούμενου "μεγάλου συνασπισμού", Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, να διεκδικούν την πρώτη θέση, και την Ακροδεξιά να εξέρχεται με ιδιαίτερα ενισχυμένη τη δύναμή της, 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αυστρία καλούνται να επιλέξουν από τους υποψηφίους συνολικά οκτώ κομμάτων, τους 17 αντιπροσώπους της χώρας τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 - ώρα Ελλάδας - και θα κλείσουν στις 18.00, οπότε αναμένεται η πρώτη πρόβλεψη από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ενώ το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 23.00 - ώρα Ελλάδας - που θα κλείνουν και τα τελευταία εκλογικά κέντρα σε κάποιες άλλες χώρες ΕΕ.

Τη μάχη για την πρώτη θέση δίνουν τα δύο συγκυβερνώντα μεγαλύτερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό του 49χρονου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του χρόνων αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Γιόζεφ Πρελ, 41 χρόνων.

Η διαφορά των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας βρισκόταν μεταξύ μίας ή δύο μονάδων, με τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται. Ενισχυμένα δε, εμφανίζονταν τα δύο ακροδεξιά κόμματα, των "Ελευθέρων" και του "Συνασπισμού για το Μέλλον της Αυστρίας", που προήλθαν από τη διάσπαση του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων του εκλιπόντα, τον περασμένο Οκτώβριο, Γιεργκ Χάιντερ.

Ως και την τελευταία στιγμή, υψηλό παρέμενε το ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως ανοικτό θεωρείται και το θέμα της συμμετοχής, που στις τελευταίες Ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2004, ήταν 42,4%. Για το λόγο αυτό, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, απηύθυνε έκκληση για προσέλευση στις κάλπες.

Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα, που υπήρξε πρωτοφανής σε σκληρότητα για τα αυστριακά δεδομένα και ιδιαίτερα εντατικός τις δύο τελευταίες εβδομάδες, βρέθηκαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής και λιγότερο εκείνα της Ευρώπης, με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να επισκιάζει τα υπόλοιπα ζητήματα.
Πηγή: skai.gr