Η Ευρώπη στις κάλπες

Η εκλογική διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ισχυρότερο νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την Ολλανδία και τη Βρετανία, να προσέρχονται πρώτες στις κάλπες την Πέμπτη.

Περίπου 375 εκατ. Ευρωπαίοι στα 27 κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του 2009. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η φετινή ψηφοφορία θα ξεπεράσει την αποχή των τελευταίων Ευρωεκλογών του 2004, όταν μόλις το 45% των ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εκτός όμως από τους φόβους ότι η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο τα ακραία κόμματα, εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις και σκάνδαλα δημιουργούν εθνικά μέτωπα αντιπαράθεσης σε πολλές χώρες, αποπροσανατολίζοντας τους ψηφοφόρους από τον ευρωπαϊκό στόχο.

Όσοι ψηφίσουν πάντως, θα καθορίσουν ποιοι θα καθίσουν στα – πλέον - 736 έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου (785 μέχρι σήμερα), αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων που καλύπτουν θέματα από την ποιότητα του αέρα, μέχρι το κόστος των κλήσεων κινητών τηλεφώνων.

Αναλυτικά τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χώρα της ΕΕ στις εφετινές Ευρωεκλογές:
Αυστρία
Βέλγιο
Βουλγαρία
Γαλλία
Γερμανία
Δανία
Ελλάδα
Εσθονία
Ιρλανδία
Ισπανία
Ιταλία
Κύπρος
Λετονία
Λιθουανία
Λουξεμβούργο
Μάλτα
Μ. Βρετανία
Ολλανδία
Ουγγαρία
Πολωνία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Σλοβακία
Σλοβενία
Σουηδία
Τσεχία
Φινλανδία
Πηγή: Πηγή BBC, επιμέλεια Νάντια Παπανικολάου