Κλείσιμο

Οι Ευρωεκλογές στη Γερμανία

Η Γερμανία εκλέγει τους περισσότερους Ευρωβουλευτές από οποιαδήποτε άλλη χώρα (99) και πάντα ακολουθούσε μια συναινετική πολιτική υπέρ της ουσιαστικότερης ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Ωστόσο, αυτή τη φορά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα έχουν μεγαλύτερη σημασία για το εσωτερικό της χώρας, καθώς οι εκλογές διεξάγονται λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα, τόσο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Αγκελα Μέρκελ, όσο και το αντίπαλο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, να εκλάβουν τα αποτελέσματα ως ένδειξη για την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, σχεδόν το 39% των Γερμανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα στηρίξει το κόμμα της κ. Μέρκελ έναντι αντίστοιχου ποσοστού 26% για το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά τα υψηλά ποσοστά αποχής που προβλέπονται, ίσως αλλάξουν εντελώς τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Πάντως, όπως και στην περίπτωση πολλών άλλων χωρών, νευραλγικός παράγοντας για την έκβαση των εκλογών, θα είναι οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης της οικονομίας – υπολογίζεται στο 6% για το 2009 -, και της ανεργίας, που ήδη αγγίζει το 8,6% και συνεχώς αυξάνεται.

Επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα μέτρα για τη δοκιμαζόμενη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, καθώς και την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια.
Πηγή: Πηγή BBC, Eπιμέλεια Νάντια Παπανικολάου