"Ομοσπονδιοποίηση" θέλουν οι Ευρωπαίοι

Ευρωπαϊστές αποδεικνύονται σήμερα οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου, αφού η πλειονότητα τους επιθυμεί την εξέλιξη της Κοινότητας προς την δημιουργία θέσης προέδρου, υπουργού Εξωτερικών και υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες.

Το 59% των Ιταλών, το 48% των Ισπανών, το 46% των Γάλλων και των 35% των Γερμανών θέλουν την πρόοδο προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Viavoice για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία διεξήχθη σε 5.000 άτομα στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Σουηδία.

Το 73% των Ιταλών, το 64% των Γάλλων, το 63% των Ισπανών και το 51% των Γερμανών θέλει έναν πρόεδρο της Ευρώπης.

Το 78% των Ιταλών, το 76% των Ισπανών, το 72% των Γάλλων, το 57% των Γερμανών επιθυμεί έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ την δημιουργία της θέσης του υπουργού Εξωτερικών υποστηρίζει το 76% των Ιταλών, το 73% των Ισπανών και των Γάλλων και το 62% των Γερμανών.

Αντίθετα, οι Σουηδοί παρουσιάζονται περισσότερο ευρωσκεπτικιστές αφού το 57% αντιτίθενται στον πρόεδρο της Ευρώπης, το 46% είναι κατά του υπουργού Εξωτερικών, ενώ το 48% δεν συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Την δημιουργία του ευρωστρατού εγκρίνει το 44% των Γερμανών, το 67% των Γάλλων και το 56% των Ιταλών.

Πάντως, οι ευρωπαίοι αντιμετώπισαν με λιγότερο ενθουσιασμό την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού φόρου, αφού το 66% των Ισπανών, το 65% των Γάλλων και των Ιταλών, το 55% των Γερμανών και το 61% των Σουηδών δήλωσε ότι δεν συμφωνεί.
Πηγή: skai.gr