Ένα δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του ιού

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εκταμίευσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει εταιρείες να κατασκευάσουν εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που έχει εξαπλωθεί στον κόσμο.

Ο δεύτερος τη τάξει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ. Κέϊζι Φουκούντα δήλωσε από την πλευρά του ότι, τα φαρμακευτικά εργαστήρια θα είναι σε θέση "τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου" να παράγουν το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης. 

Όσον αφορά την Ουάσιγκτον, η αρμόδια υπουργός για την Υγεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες , Κάθλιν Σιμπέλιους, δήλωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για κλινικές μελέτες το καλοκαίρι και για εμπορική παραγωγή δύο εμβολίων κατά της νέα γρίπης.

"Η δράση που αναλάβαμε σήμερα θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε στην περίπτωση που χρειαστεί ένα εμβόλιο", κατέληξε η κ. Σιμπέλιους.

H Ρωσία επιβεβαίωσε νωρίτερα την πρώτη περίπτωση εμφάνισης του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) σε έναν ταξιδιώτη που μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής για τη Δημόσια Υγεία, Γκενάντι Ονισένκο, πρόκειται για έναν ρώσο πολίτη που μόλις επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε κλινική για μεταδοτικές νόσους, δεν παρουσιάζει πυρετό και νοιώθει αρκετά καλά αλλά θα κρατηθεί σε καραντίνα στην κλινική για όσο διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις πολιτών που παρουσιάζουν συμπτώματα του νέου ιού της γρίπης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι δύο πολίτες πάσχουν θα πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της νέας γρίπης Α στην Αφρική, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα μετάδοσης του ιού λόγω των πενιχρών υγειονομικών μέσων που διαθέτουν οι περισσότερες αφρικανικές χώρες.

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, είχε νωρίτερα προειδοποιήσει ότι ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, είναι "περίπλοκος και ύπουλος" και θα είναι πιο επιθετικός στις φτωχές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.



Πηγή: skai.gr