"Περίπλοκος και ύπουλος ο ιός"

H Ρωσία επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση εμφάνισης του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) σε έναν ταξιδιώτη που μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής για τη Δημόσια Υγεία, Γκενάντι Ονισένκο, πρόκειται για έναν ρώσο πολίτη που μόλις επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε κλινική για μεταδοτικές νόσους, δεν παρουσιάζει πυρετό και νοιώθει αρκετά καλά αλλά θα κρατηθεί σε καραντίνα στην κλινική για όσο διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις πολιτών που παρουσιάζουν συμπτώματα του νέου ιού της γρίπης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι δύο πολίτες πάσχουν θα πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της νέας γρίπης Α στην Αφρική, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα μετάδοσης του ιού λόγω των πενιχρών υγειονομικών μέσων που διαθέτουν οι περισσότερες αφρικανικές χώρες.

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, είχε νωρίτερα προειδοποιήσει ότι ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, είναι "περίπλοκος και ύπουλος" και θα είναι πιο επιθετικός στις φτωχές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Η ίδια σημείωσε ότι οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για πιο σοβαρές λοιμώξεις από τον ιό αυτό και για περισσότερους θανάτους.

"Σε περιπτώσεις που ο ιός Η1Ν1 είναι ευρέως διαδεδομένος και κυκλοφορεί στη γενική κοινότητα, οι χώρες πρέπει να αναμένουν ότι θα δουν περισσότερα κρούσματα σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων", σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο: "Δεν αναμένουμε προς το παρόν ότι ο ιός θα αρχίσει ξαφνικά να κάνει τους ανθρώπους να νοσούν βαριά και να πεθαίνουν".

Στην ομιλία της προς τα 193 κράτη μέλη του ΠΟΥ κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνέλευσής του στη Γενεύη, η γενική διευθύντρια του οργανισμού σημείωσε επίσης ότι οι χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο χρειάζεται να δράσουν γρήγορα για να βελτιώσουν τον έλεγχο του ιού, ο οποίος έχει μέχρι σήμερα προκαλέσει κυρίως ήπια συμπτώματα στους περισσότερους ασθενείς, αλλά μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά καθώς εξαπλώνεται.

Η Τσαν υπογράμμισε εξάλλου ότι η πραγματική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο σημερινό επίπεδο του συναγερμού για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, το 5, και το υψηλότερο επίπεδο, το 6, είναι μικρή και πρόσθεσε ότι θα συμβουλευτεί ειδικούς προτού αποφασίσει ξανά την αύξησή του.

"Η απόφαση να κηρυχθεί πανδημία γρίπης είναι μια ευθύνη και ένα καθήκον που λαμβάνω υπόψη μου πάρα πολύ σοβαρά", είπε και προσέθεσε: "Θα εξετάσω όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες. Θα δεχτώ τις συμβουλές της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων" .

Ο ιός Η1Ν1 έχει προσβάλει 11.168 ανθρώπους σε 42 χώρες και έχει προκαλέσει το θάνατο 86 ανθρώπων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, 11 σπουδαστές μιας στρατιωτικής σχολής στο Χόγιο ντε Μανσανάρες (κεντρική Ισπανία) προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων, όμως τα κρούσματα είναι "ελαφρά" και δεν εμπνέουν ανησυχία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα.

Συνολικά 57 σπουδαστές αυτής της στρατιωτικής σχολής μηχανικών βρίσκονται "υπό παρακολούθηση" επειδή μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Α (H1N1). Εξ αυτών 9 νοσηλεύονται, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ισπανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είχε επισήμως κρούσματα του ιού της γρίπης των χοίρων και παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Ένα δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, διεγνώσθηκε στην Ελβετία.

Πρόκειται για μια 24χρονη η οποία επέστρεψε από ταξίδι στο Μεξικό και στις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr