Αρνείται τις κατηγορίες ο "δήμιος του Σόμπιμπορ"

Ο Τζον Ντεμγιάνγιουκ, πρώην ναζί εγκληματίας πολέμου, που έφθασε την Τρίτη στην Γερμανία μετά την απέλαση του από τις ΗΠΑ, "αρνείται ότι ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ", δήλωσε ένας από τους γερμανούς δικηγόρους του ζητώντας την απελευθέρωση του.

 

 Έως τώρα ο Ντεμγιάνγιουκ, πρώην στρατιώτης του Ερυθρού Στρατού που γεννήθηκε στην Ουκρανία, δεν αμφισβητούσε ότι ήταν φύλακας σε αυτό το στρατόπεδο, υποστήριζε όμως ότι είχε υποχρεωθεί από τους Ναζί να ασκήσει αυτό το καθήκον επειδή ήταν αιχμάλωτος πολέμου.

 

  Δυο δικαστικές κρίσεις, μια ισραηλινή και μια αμερικανική, τις οποίες δεν αμφισβήτησε ποτέ αναφέρουν ότι ήταν φύλακας στο στρατόπεδο εξόντωσης του Σόμπιμπορ.

 

  Η γερμανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον επονομαζόμενο και "δήμιο του Σόμπιμπορ" για συμμετοχή στη εξόντωση τουλάχιστον 29.000 Εβραίων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, που σήμερα βρίσκεται στην Πολωνία, όπου είχε κρατηθεί από τις 27 Μαρτίου του 1943 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1943.

 

 "Όμως ακόμη και αν πιθανολογήσουμε ότι ήταν εκεί, θα απαλλαχτεί. Κατάγεται από την Ουκρανία, άρα ήταν ένας ξένος φύλακας. Αυτοί ενεργούσαν κάτω από εξαναγκασμό. Δεν βοηθούσαν και δεν εισέρχονταν στους θαλάμους αερίων", προσθέτει σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος του, Ούλριχ Μπούς.

 

Ο δικηγόρος εκτιμά επίσης "ότι η Γερμανία δεν είναι αρμόδια για να τον δικάσει, διότι το Σόμπιμπορ βρίσκεται στο έδαφος της σημερινής Πολωνίας".

 

 Τον Δεκέμβριο του 2008, η ανώτατη γερμανική δικαστική αρχή είχε εκτιμήσει ότι ένα δικαστήριο του Μονάχου είναι αρμόδιο να τον δικάσει, βασιζόμενη στο γεγονός ότι ο Τζόν Ντεμγιάνγιουκ είχε ζήσει κοντά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το 1952, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, η πραγματοποιηθείσα έκδοση του 89χρονου Ντεμγιάνγιουκ για να δικαστεί στη Γερμανία, χαρακτηρίστηκε ως "ιστορική στιγμή"

Πηγή: skai.gr