Αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου

Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δρ. Μάργκαρετ Τσαν κάλεσε όλες τις χώρες να ενεργοποιήσουν σχέδια ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημίας της γρίπης των χοίρων και να παραμείνουν σε κατάσταση εγρήγορσης.

"Αποφάσισα να αυξήσω το επίπεδο συναγερμού για πανδημία γρίπης από τη φάση 4 στη φάση 5", δήλωσε η Δρ. Μάργκαρετ Τσαν, κάτι που σημαίνει ότι η ΠΟΥ θεωρεί άμεσο τον κίνδυνο πανδημίας εξαιτίας του ιού Η1Ν1.

Η Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι η αύξηση του βαθμού ετοιμότητας στη φάση 5 της εξάβαθμης κλίμακας αποτελεί μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τη φαρμακοβιομηχανία και την επιχειρηματική κοινότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής αντιϊκών φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 30 Απριλίου οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσουν όλες τις εξελίξεις.

Μετά το Μεξικό και τις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός βρέφους 23 μηνών από το Μεξικό, ολοένα και περισσότερες χώρες οργανώνουν την άμυνά τους απέναντι στη γρίπη. Όπως στα περισσότερα πλέον αεροδρόμια, έτσι και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Άρτεμις», με την εγκατάσταση θερμικών καμερών, καθώς και ειδικό χώρο υποδοχής ασθενών με γιατρούς 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει τις πτήσεις προς το Μεξικό και να προχωρήσει σε απολύμανση όλων των αεροδρομίων.

Στο Μεξικό, επτά ασθενείς με γρίπη κατέληξαν, άλλοι 152 εξετάζονται και 1,300 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ στις ΗΠΑ, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 65, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την έγκριση κονδυλίων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στην Ευρώπη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής 3 στη Γερμανία, δύο στη Βρετανία, ένα στην Αυστρία και δέκα στην Ισπανία, ενώ προβληματισμό προκαλεί ότι στην τελευταία χώρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά κρούσμα σε άτομο που δεν είχε επισκεφτεί το Μεξικό.

Τέλος, στην Ουκρανία τέθηκε σε καραντίνα ένα ολόκληρο αεροπλάνο με 180 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι τουλάχιστον ένας από τους επιβαίνοντες έχει μολυνθεί με τον ιό.
Πηγή: skai.gr