ΠΟΥ: Σε ετοιμότητα για πανδημία

Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πανδημίας της γρίπης των χοίρων καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν, πρόκειται για ήπιας μορφής.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν τω μεταξύ αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να αφαιρεθεί ο όρος "των χοίρων" από την επιδημία της γρίπης γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επίσης η Κομισιόν πρότεινε να αλλάξει η ονομασία "γρίπη των χοίρων" σε "νέα γρίπη" ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τη βιομηχανία της χοιροτροφίας.

Την ίδια ώρα, δύο περιοχές στο Μεξικό, η μικρή πόλη Οαχάκα που βρίσκεται 400 χλμ νοτίως της πόλης του Μεξικού, καθώς και η γειτονική πολιτεία Βέρα Κρουζ έχουν μπει στο "μικροσκόπιο" των ερευνητών που προσπαθούν να εντοπίσουν που και πώς "γεννήθηκε" η γρίπη των χοίρων.

Δημοσιογράφος του BBC που ταξίδεψε την περιοχή μετέδωσε ότι στις 8 Απριλίου εισήχθη στο γενικό νοσοκομείο της πόλης μία 39χρονη γυναίκα
με συμπτώματα πνευμονίας και πέθανε πέντε μέρες αργότερα.

Δείγματα ιστού εστάλησαν στο Εργαστήριο Λοιμωδών Νόσων του Γουίνιπεγκ του Καναδά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι επρόκειτο για γρίπη των χοίρων. Αυτό όμως που εξέπληξε τους πάντες ήταν το γεγονός ότι η ασθενής δεν εργαζόταν σε κάποιο χοιροτροφείο της περιοχής, αλλά ήταν υπάλληλος σε μία κυβερνητική υπηρεσία, ενώ ζούσε σε μία αφάνταστα καθαρή γειτονιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Οαχάκα, το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφηκε στην πολιτεία ήταν εκείνο της 39χρονης. "Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η γρίπη ξεκίνησε από δω", τόνισε.

Έτσι, η προσοχή μετατοπίστηκε από την Οαχάκα στη γειτονική πολιτεία Βέρα Κρουζ, μία περιοχή με τεράστια χοιροτροφεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η τοπική κοινωνία είχε επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τη μόλυνση που προερχόταν από ένα χοιροτροφείο αμερικανικών συμφερόντων. Στην περιοχή αυτή, οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές ένα τετράχρονο αγόρι που είχε διαγνωσθεί πως είχε τη γρίπη των χοίρων δύο εβδομάδες πριν από τη γυναίκα που πέθανε στην Οαχάκα.
Πηγή: skai.gr