Αναζητούν τα αίτια γέννησης της νόσου

Δύο περιοχές του Μεξικό, η μικρή πόλη Οαχάκα που βρίσκεται 400 χλμ νοτίως της πόλης του Μεξικού, καθώς και η γειτονική πολιτεία Βέρα Κρουζ έχουν μπει στο "μικροσκόπιο" των ερευνητών που προσπαθούν να εντοπίσουν που και πώς "γεννήθηκε" η γρίπη των χοίρων.

Δημοσιογράφος του BBC που ταξίδεψε την περιοχή μετέδωσε ότι στις 8 Απριλίου εισήχθη στο γενικό νοσοκομείο της πόλης μία 39χρονη γυναίκα
με συμπτώματα πνευμονίας και πέθανε πέντε μέρες αργότερα.

Δείγματα ιστού εστάλησαν στο Εργαστήριο Λοιμωδών Νόσων του Γουίνιπεγκ του Καναδά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι επρόκειτο για γρίπη των χοίρων. Αυτό όμως που εξέπληξε τους πάντες ήταν το γεγονός ότι η ασθενής δεν εργαζόταν σε κάποιο χοιροτροφείο της περιοχής, αλλά ήταν υπάλληλος σε μία κυβερνητική υπηρεσία, ενώ ζούσε σε μία αφάνταστα καθαρή γειτονιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Οαχάκα, το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφηκε στην πολιτεία ήταν εκείνο της 39χρονης. "Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η γρίπη ξεκίνησε από δω", τόνισε.

Έτσι, η προσοχή μετατοπίστηκε από την Οαχάκα στη γειτονική πολιτεία Βέρα Κρουζ, μία περιοχή με τεράστια χοιροτροφεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η τοπική κοινωνία είχε επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τη μόλυνση που προερχόταν από ένα χοιροτροφείο αμερικανικών συμφερόντων. Στην περιοχή αυτή, οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές ένα τετράχρονο αγόρι που είχε διαγνωσθεί πως είχε τη γρίπη των χοίρων δύο εβδομάδες πριν από τη γυναίκα που πέθανε στην Οαχάκα.

Στο μεταξύ, στα 80 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα εργαστηριακώς κρούσματα γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για την διασφάλιση της Υγείας και του Περιβάλλοντος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Από αυτά, τα 40 κρούσματα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες (που έχουν παρουσιαστεί σε 5 Πολιτείες), τα 26 στο Μεξικό (σε 4 Πολιτείες), τα 6 στον Καναδά (που έχουν παρουσιαστεί σε δύο περιοχές), τα 2 στην Ισπανία, τα 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 3 στη Νέα Ζηλανδία και ένα στην Κόστα Ρίκα. Τα θανατηφόρα περιστατικά είναι μέχρι στιγμής επτά, όλα στο Μεξικό.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να αποδεσμευτούν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να διατεθούν για να ενισχυθούν οι ικανότητες αντιμετώπισης από το κράτος της "γρίπης των χοίρων".

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πολιτεία μετρά 13 περιστατικά. 

Μεταξύ των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη βρίσκονται και μαθητές ελληνικής καταγωγής, που φοιτούν στο σχολείο Σεντ Φράνσις του Κουίνς. Ομάδα μαθητών είχε μεταβεί πριν από μία εβδομάδα για διακοπές στο Κανκούν του Μεξικού.

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τις χώρες να προετοιμαστούν οι χώρες για το ενδεχόμενο πανδημίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μορφή της γρίπης θεωρείται ήπια.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr