Κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Συναγερμό σήμανε προς στιγμήν η δήλωση της αρμόδιας επιτρόπου Υγείας της ΈΕ κας Αντρούλας Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία κρούσματα εντοπίστηκαν και παρακολουθούνται ως ύποπτα σε Δανία, Ιρλανδία, Τσεχία Σουηδία, αλλά και σε Ελλάδα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν επίσημοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της γρίπης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος καθηγητής κ. Σωτήτης Τσιόδρας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ύποπτο κρούσμα στη χώρα μας και απέδωσε τις δηλώσεις της κας Βασιλείου σε πιθανή σύγχυση. "Όπως σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ανησυχία αλλά με βάση τα διεθνή δεδομένα η λεγόμενη ‘συνεχιζόμενη μετάδοση’ από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει μόνο στο Μεξικό", είπε ο κ .Τσιόδρας και συνέστησε ευαισθητοποίηση του κόσμου και αποφυγή πανικού.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τη θωράκιση της χώρας. Όπως είπε, τέθηκε έγκαιρα σε εφαρμογή το σχέδιο "Άρτεμις" που εκπονήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στα αεροδρόμια τοποθετούνται θερμοκάμερες που εντοπίζουν τη θερμοκρασία των επιβατών σε περίπτωση που είναι εμπύρετοι, ενώ δύο νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα και υπάρχει φαρμακευτική κάλυψη για ποσοστό 12% του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία επιβεβαίωσε το δεύτερο κρούσμα γρίπης των χοίρων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στην πόλη Βαλένθια και σύντομα θα επιστρέψει στο σπίτι του. Όσο για το πρώτο κρούσμα, έναν 23χρονο άνδρα που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Μεξικό, βρίσκεται ακόμα σε καραντίνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εντοπισθεί 25 ακόμη ύποπτα περιστατικά στην Ισπανία.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί τρεις ύποπτες περιπτώσεις γρίπης των χοίρων, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα στη βαθμίδα 3 του επιπέδου επιφυλακής.
Πηγή: skai.gr