Κλείσιμο

Ενισχύονται τα μέτρα πρόληψης

Εντείνονται σε όλον τον κόσμο τα μέτρα πρόληψης για την γρίπη των χοίρων.

Μεταξύ αυτών ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα και στα αεροδρόμια. Παράλληλα σταματούν οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος από περιοχές που έχει εμφανιστεί η νόσος και επιβάλλονται απαγορεύσεις στα ταξίδια στο Μεξικό και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Τρία κρούσματα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκαν στην Ευρώπη: ένα στην Ισπανία και δύο στη Βρετανία.

Τα κρούσματα και τα ύποπτα περιστατικά που έχουν εντοπισθεί από τις 24 Απριλίου ανά τον κόσμο έχουν ως εξής:

ΙΣΡΑΗΛ: Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων, ανακοινώνοντας ότι ένας άνδρας που επέστρεψε πρόσφατα από το Μεξικό και νοσηλεύεται έχει μολυνθεί από τον ιό, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

ΜΕΞΙΚΟ: Στο Μεξικό, εστία της επιδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 152 άνθρωποι έχουν πεθάνει πιθανόν από τη γρίπη των χοίρων και τα αίτια του θανάτου μένει να επιβεβαιωθούν για 132 από τις περιπτώσεις αυτές. Ο αριθμός των θανάτων που επιβεβαιωμένα οφείλεται στη γρίπη των χοίρων ανέρχεται σε 20.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων γρίπης των χοίρων πέρασε από τα 17 στα 40.

ΚΑΝΑΔΑΣ: Ο Καναδάς ανακοίνωσε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Τέσσερα στην επαρχία της Νέας Σκωτίας και δύο στη Βρετανική Κολομβία. Πρόκειται για σπουδαστές που συμμετείχαν σε σχολικές εκδρομές στο Μεξικό, στη χερσόνησο Γιουκατάν, και παρουσιάζουν σε ελαφρά μορφή τα συμπτώματα της νόσου. Στο Οντάριο 10-12 άτομα έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, αλλά κανένα κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Οι υγιεινομικές αρχές της Κολομβίας έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 12 άτομα που έφθασαν από το Μεξικό και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, αλλά δεν βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Ένας Νοτιοκορεάτης που επέστρεψε πρόσφατα από το Μεξικό έχει εντοπισθεί ως το πρώτο πιθανό κρούσμα γρίπης των χοίρων στη χώρα.

ΔΑΝΙΑ: Πέντε άτομα που επέστρεψαν από το Μεξικό και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση σε δύο νοσοκομεία.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η υπουργός Υγείας Τρινιδάδ Χιμένεθ ανακοίνωσε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης των χοίρων σε άνδρα που διέμεινε στο Μεξικό, δηλώνοντας ότι είναι το πρώτο κρούσμα που εμφανίσθηκε στην Ευρώπη. Ο αριθμός των υπόπτων κρουσμάτων στην Ισπανία ανέρχεται σε 20.

ΗΠΑ: Συνολικά 44 κρούσματα γρίπης των χοίρων έχουν εντοπισθεί σε πέντε πολιτείες: Νέα Υόρκη, Οχάιο, Κάνσας, Τέξας και Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται σε επέκταση της επιδημίας, αλλά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών ανίχνευσης.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι 28 μαθητές ιδιωτικού σχολείου της Νέας Υόρκης έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, αλλά πρόκειται για τη μοναδική εστία στην πόλη.

Τριάντα τρεις γάλλοι μαθητές βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο ανταλλαγής με το εν λόγω σχολείο, καθώς και ένας από τους καθηγητές τους και έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, λαμβάνουν αγωγή και είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον γάλλο πρόξενο στη Νέα Υόρκη.

ΓΑΛΛΙΑ: Ένα ύποπτο κρούσμα, σε γυναίκα που ταξίδεψε στο Μεξικό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Δύο άτομα που νοσηλεύονται από το βράδυ της Κυριακής στη Σκωτία είναι τα πρώτα κρούσματα γρίπης των χοίρων στη χώρα. Επτά ακόμη άτομα, ανάμεσα στα 22 που έχουν έλθει σε επαφή με τους δύο νοσούντες, έχουν εκδηλώσει "ελαφριά συμπτώματα", αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για εκδήλωση της νόσου.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Εννέα μαθητές και ένας καθηγητής που παρουσίασαν συμπτώματα έπειτα από παραμονή τριών εβδομάδων στο Μεξικό έχουν πιθανότατα προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

ΠΕΡΟΥ: Μια πρώτη ύποπτη περίπτωση εντοπίσθηκε στο Περού, μετά την εισαγωγή σε νοσοκομείο άνδρα που επέστρεψε χθες από το Μεξικό.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Τουλάχιστον πέντε άτομα, ορισμένα από τα οποία ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μεξικό, εξετάζονται για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Πέντε Ελβετοί που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και έχουν επιστρέψει από το Μεξικό εξετάζονται.

ΡΩΣΙΑ: Στη Ρωσία δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Ωστόσο η χώρα έχει ανακοινώσει προληπτικά μέτρα, όπως ελέγχους σε όλα τα αεροσκάφη που φθάνουν από την αμερικανική ήπειρο.

ΚΙΝΑ: Πιθανώς να μην υπάρχουν ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στην Κίνα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη χώρα, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει πως οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση πολλούς ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης των χοίρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού από το 3 στο 4 (σε κλίμακα 6 βαθμών) που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα πανδημίας.

Οι Βρυξέλλες καλούν τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί και ανακοίνωσαν έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ την Πέμπτη.

Υπάρχουν 20% πιθανότητες η επιδημία να λάβει διαστάσεις, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.

Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι είναι 1% η πιθανότητα να νοσήσει πολύ βαριά ο ασθενής.

Η κύρια μεταφορά του ιού γίνεται από ταξιδιώτες μέσω αεροπλάνου, δήλωσε ο καθηγητής κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Σπύρος Κυριάκης.

Ξεκαθάρισε ότι η γρίπη δεν μεταδίδεται μέσω της πεμπτικής οδού επισημαίνοντας ότι ο ιός δεν επιβιώνει στον πεμπτικό σωλήνα του ανθρώπου.

Την ίδια ώρα, νέα επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέστερ στη Βρετανία προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες πριν παρασκευαστούν αποτελεσματικά εμβόλια σε περίπτωση πανδημίας.

Μέχρι τότε, κατά τους βρετανούς επιστήμονες, είναι πιθανό ότι το πρώτο κύμα -ή και περισσότερα κύματα- της πανδημίας θα έχει περάσει πριν εμβολιαστούν οι άνθρωποι.

Πηγή: skai.gr