Κλείσιμο

Η Ευρώπη θωρακίζεται

Στον κατάλογο των χωρών με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου των χοίρων προστίθεται και η Βρετανία, σύμφωνα με το BBC, ενώ εκτός από το Μεξικό, κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε Ισπανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Μεξικού, ο αριθμός των ανθρώπων που πιθανότατα έχουν χάσει την ζωή τους από την γρίπη των χοίρων έχει ανέβει στους 149. Από τις 149 περιπτώσεις μόνο οι 26 έχουν επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την γρίπη των χοίρων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με στόχο το συντονισμό των κρατών – μελών για την αντιμετώπιση της νόσου, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Υγείας τις Βρυξέλλες. Θα προηγηθεί ενημέρωση των υπουργών Υγείας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες σχετικά με τα πόσα πιθανά κρούσματα του ιού υπάρχουν, τις οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν προς τους ταξιδιώτες, αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της νόσου (πχ εμβολισαμοί, προμήθειες αντιικών φαρμάκων).


src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png

src=/upload_files/Image/Grafika
Ήδη, πάντως, η επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας κα Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε τους ευρωπαίους να αποφεύγουν τα ταξίδια στις πληγείσες από τον ιό περιοχές, ενώ ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα της υγείας Ρόμπερτ Μάντελιν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να περάσει στη διατροφική αλυσίδα, καθώς, όπως είπε, ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από τον άνθρωπο στα ζώα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι το χοιρινό κρέας μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κανένα κίνδυνο και ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο τροφίμων.

Εξάλλου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό χοιρινό κρέας, όπως και το ευρωπαϊκό, είναι απολύτως ασφαλές για τον καταναλωτή, ενώ βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας απαγορεύεται η οποιαδήποτε εισαγωγή ζώντων χοίρων και χοιρινού κρέατος από το Μεξικό.

Πάντως, αρκετές χώρες, κυρίως ασιατικές, αποφάσισαν τη διακοπή των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, λόγω των διαστάσεων που λαμβάνει η γρίπη και των ανησυχιών για την πρόκληση πανδημίας.

Ομπάμα: Επαγρύπνηση, όχι συναγερμός

Η νόσος της γρίπης των χοίρων είναι προφανώς μία αιτία ανησυχίας και απαιτεί αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης, αλλά δεν είναι αιτία συναγερμού, δήλωσε ο Ομπάμα σε σύνοδο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων οι ΗΠΑ κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων στο Μεξικό.

 

Πηγή: skai.gr