Συμπλοκές στην Κίνα

Περίπου 5.000 χωρικοί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην ανατολική Κίνα, όπου πολιόρκησαν ανθρακωρυχείο που λένε ότι προκάλεσε καταστροφή στις γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή τους, ανακοίνωσε οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Οι χωρικοί \"περικύκλωσαν κι επιτέθηκαν\" στο ορυχείο, στην επαρχία Ανχούι, την Τρίτη, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, το οποίο εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία στην κομητεία Φένγκταϊ επιβεβαίωσε ότι η διαδήλωση συνέβη, αλλά ανέφερε πως συμμετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι και διέψευσε ότι υπήρξαν επεισόδια.

\"Ήθελαν το ανθρακωρυχείο να σταματήσει να λειτουργεί διότι τα εδάφη έχουν υποστεί καθιζήσεις λόγω των εξορύξεων\", δήλωσε αστυνομικός ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

\"Δεν υπήρξε καμιά σύγκρουση ανάμεσα στην αστυνομία και τους πολίτες\", πρόσθεσε.

Ωστόσο η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικαλούμενη τις τοπικές αρχές, ανέφερε πως οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προκάλεσαν ζημιές σε ένα όχημα των υπηρεσιών ασφαλείας και τραυμάτισαν τον Μα Σιπίνγκ, κομητειακό αξιωματούχο.

Κάτοικοι λένε ότι το ανθρακωρυχείο Γκουμπέι έχει προκαλέσει εκτεταμένες καθιζήσεις καλλιεργούμενων εκτάσεων 8.000 εκταρίων, πλήττοντας 50.000 ανθρώπους στην περιοχή, σύμφωνα με το Κέντρο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι 1.000 άνδρες παραστρατιωτικής δύναμης εστάλησαν στην περιοχή για να αποκαταστήσουν την τάξη και ότι τοπικοί αξιωματούχοι επιχειρούσαν να άρουν την κρίση, σημειώνοντας πως 5.000 κάτοικοι παραμένουν στο ορυχείο.

\"Τοπικοί αξιωματούχοι και η διοίκηση του ανθρακωρυχείου έχουν συναντήσεις για να επιλυθούν τα προβλήματα που έθεσαν οι χωρικοί αυτές τις ημέρες αλλά θα χρειαστεί χρόνος\", είπε ο αστυνομικός. Διέψευσε ότι υπάρχουν ακόμη συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στο ορυχείο.

Στην Κίνα σημειώνονται χιλιάδες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια κάθε χρόνο, που αποδίδονται στην δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι των αρχών για υποθέσεις διαφθοράς, γης κ.λπ. Το Πεκίνο έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν τα επεισόδια αυτά εφέτος, αφού συμπληρώνονται 20 χρόνια από τα αιματηρά επεισόδια της πλατείας Τιενανμέν, και 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Πηγή: skai.gr