ΠΓΔΜ: Ο Αχμέτι στηρίζει Ιβάνοβ

Το συγκυβερνών κόμμα \"Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη\" (DUI) του Αλί Αχμέτι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, κάλεσε την Τετάρτη τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 5 Απριλίου, τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοβ.
Επιπλέον τα κόμματα των κ. Αχμέτι και Γκρούεφσκι, ανακοίνωσαν ότι θα αλληλουποστηριχθούν σε αρκετούς δήμους στους οποίους θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πάντως, στη συμφωνία αυτή των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, δεν περιλαμβάνονται τόσο ο δήμος της Στρούγκα όσο και οι περιφερειακοί δήμοι των Σκοπίων, Τσάιρ και Αρατσίνοβο. Στους τρεις αυτούς δήμους πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.

Στον δήμο της Στρούγκα θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του DUI, Ράμιζ Μέρκο και ο ανεξάρτητος Φίατ Τσάνοσκι, ενώ στους δήμους Τσάιρ και Αρατσίνοβο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον δεύτερο γύρο προέρχονται από το DUI και από το νεοϊδρυθέν αλβανικό κόμμα \"Νέα Δημοκρατία\" του οποίου ηγείται ο Ίμερ Σελμάνι..

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος στον πρώτο γύρο απέσπασε ποσοστό περίπου 35% και ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, \"Σοσιαλδημοκρατική Ένωση\" (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 20%.

Στον δεύτερο γύρο, πρόεδρος της χώρας εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%.
Πηγή: skai.gr