Κλείσιμο

Ιταλία: Πλαφόν στους αλλοδαπούς μαθητές

Πλαφόν στην παρουσία αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία βάζει η ιταλίδα υπουργός Παιδείας, η οποία ανακοίνωσε ότι από το νέο σχολικό έτος τα παιδιά των μεταναστών δε θα μπορούν να ξεπερνούν το 30% επί του συνόλου.

Η κα Τζελμίνι αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός δημόσιου δημοτικού σχολείου στη Ρώμη, στο οποίο σε σύνολο 180 μαθητών, οι 165 προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. "Περιπτώσεις σαν και αυτή πρέπει να μας κάνουν να προβληματισθούμε. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας και του Συντάγματος της χώρας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την ένταξη των παιδιών", πρόσθεσε η ιταλίδα υπουργός Παιδείας.

Οι αντιδράσεις στο "σχέδιο Τζελμίνι", είναι ποικίλες. Η δημοτικός σύμβουλος του Μιλάνου για εκπαιδευτικά θέματα, Μαριολίνα Μογιόλι, θεωρεί ότι "οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την υπουργό μπορούν να εφαρμοσθούν, αρκεί να επανακαθορισθούν οι περιοχές από τις οποίες το κάθε σχολείο αντλεί τους μαθητές του".

Το συνδικάτο Cgil, όμως, το μεγαλύτερο της χώρας, κάνει λόγο για "κίνδυνο εκτοπισμού και υποχρεωτικής μετανάστευσης των ξένων παιδιών, από το ένα σχολείο στο άλλο".

Υπενθυμίζεται ότι η Λέγκα του Βορρά είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο τη δημιουργία χωριστών τάξεων για την εκμάθηση των ιταλικών. Μετά, όμως, την αντίδραση της αντιπολίτευσης, εθελοντικών οργανώσεων της καθολικής εκκλησίας και μεγάλου μέρους των διδασκόντων, η πρόταση "πάγωσε".
Πηγή: skai.gr